Videospeler inladen...

Minister Frank Vandenbroucke (SP.A): "Kerstmis met uitgebreide familie vieren, is dit jaar weinig waarschijnlijk"

België is niet het enige land waar een nieuwe lockdown ingevoerd wordt. Volgende week zullen ook in Duitsland en Engeland strengere maatregelen gelden. “Kerstmis zal heel anders zijn dit jaar” zei de Britse premier Boris Johnson, die hoopt dat families in het Verenigd Koninkrijk met kerst samen kunnen zijn. Maar het ziet er niet naar uit dat we Kerstmis in ons land dit jaar op een traditionele manier gaan kunnen vieren. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) laten verstaan in “De zevende dag”.

“Ik ga iets heel vervelends zeggen, maar onze situatie is veel, veel slechter dan de Duitse en veel slechter dan de Britse. We willen allemaal Kerstmis mooi maken, maar we gaan niks beloven”, was Vandenbroucke voorzichting. “Wil ik mijn echt gevoel hierover geven? Ik denk dat er niet zoveel kans is dat we dat gaan kunnen vieren met onze neefjes, nichtjes, oma’s, opa’s, tantes, ooms. Het is niet waarschijnlijk dat we zo’n grote verzameling familieleden bij elkaar gaan kunnen doen. Maar we hopen dat we toch in staat zijn om gezinnen samen kerst te laten vieren.”

Kerst uitstellen, allez neen, niet doen. Dat gaan we echt niet doen. We gaan Kerstmis vieren, maar anders

“We hopen dat we de situatie kunnen verbeteren. Een Ierse politicus zei ooit: dit gaat een heel moeilijke winter worden, maar er gaan daarna nog heel mooie lentes en zomers komen. Maar we moeten hierdoor. En kerst uitstellen, allez neen, niet doen. Dat gaan we echt niet doen. Er ís nog bewegingsruimte, je kan nog mensen zien, buiten. Je kan elkaar niet fysiek zien, maar je kan op allerlei mogelijke manieren toch contact hebben. Je kan elkaar helpen en ondersteunen. We gaan Kerstmis vieren, maar anders.”

Het perspectief van een mooie Kerst zou ook voor minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) een motivatie moeten zijn om de maatregelen na te leven, maar toezeggingen doen wil ze niet. "Ik ga geen beloftes doen die ik niet kan naleven.”

Bekijk hier het gesprek met Frank Vandenbroucke in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen