HANS PUT

Moslims geven met bloemen en een brief een positief signaal na de aanslagen in Frankrijk

Aan de begraafplaats van Beringen-Mijn hebben vanochtend moslims van Turkse origine een witte roos en een brief aan de bezoekers gegeven. Daarin geven ze een boodschap van hoop en keuren ze het moslimterrorisme af.

De aanleiding voor de actie op Allerheiligen zijn de verschillende incidenten in Frankrijk de afgelopen weken. "Dat zijn verschrikkelijke gebeurtenissen die ons allemaal raken, welke godsdienst we ook aanhangen," zegt Bahattin Koçak, één van de iniatiefnemers. "De daders van zulke aanslagen zeggen ook telkens dat ze dat doen in naam van de Islam, daarom willen wij vandaag een positief beeld tonen van het moslim zijn, van de Islam. We delen bloemen uit aan de kerkhofbezoekers samen met een boodschap van samenleven en samenhorigheid." 

Ketting als bescherming

Zo'n positieve actie is volgens de initiatiefnemers nodig omdat terroristen die zich verschuilen achter de Islam, hun godsdienst bekladden. "Andere mensen gaan zich dan vragen stellen en wij proberen daar een antwoord op te geven, over de echte Islam. Daarom vormen we bij de eucharistieviering in Beringen-Mijn ook een soort ketting om te tonen dat we bereid zijn de christenen te beschermen. Na de aanslag in Nieuw-Zeeland hebben ook christenen dat signaal aan de moslims gegeven." De actievoerders betreurden ook dat politieke leiders in de moslimwereld vaak populistische en extremistische boodschappen verkondigen en ze hopen dat die bij de gelovigen in ons land niet gevolgd worden.

Heel wat bezoekers aan het kerkhof van Beringen-Mijn reageerden alleszins positief op de actie van de moslims.

Meest gelezen