Videospeler inladen...

MS-patiënt Anneke De Blende (51): "Ik wil dat ziekenhuis bedden vrijhoudt voor gezonde mensen, niet voor mij"

Als het nationaal MS-centrum van Melsbroek het aantal covidpatiënten niet meer kan slikken, dan heeft MS-patiënt Anneke De Blende (51) liever dat het bedden vrijhoudt voor gezonde mensen dan voor haar. Dat zegt ze in "De zevende dag". "Ik heb een mooi leven gehad, ik ga alleen maar blijven achteruitgaan."

De covidpandemie is niet alleen een gevaar op leven en dood voor kwetsbare mensen die met het coronavirus zijn besmet, ook voor mensen met andere (chronische) aandoeningen heeft ze grote gevolgen. Zo kan MS-patiënt Anneke De Blende voorlopig niet meer terecht in het nationaal MS-centrum van Melsbroek.

"Het probleem is dat Melsbroek nu zijn bedden ter beschikking van covidpatiënten moet houden", zegt ze in "De zevende dag". "De geruchtenmolen op Facebook, voor zover die geloofwaardig is, zegt dat er een tijd geen nieuwe opnames zullen gebeuren."

Bekijk hier het gesprek met Anneke De Blende in "De zevende dag" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De Blende zegt dat ze hier alle begrip voor heeft. "Ik heb voor mezelf beslist dat, als alle bedden inderdaad zijn ingenomen, dat ze dan geen extra plaats voor mij moeten maken. Liever voor iemand die gezond is en die nog een ongelooflijke toekomst voor zich heeft."

"Je moet realistisch zijn. We hebben het allemaal zwaar. Ik heb al een heel mooi leven gehad en ik ga alleen maar achteruit beginnen te gaan, blijven gaan. Dus waarom zou ik de plaats van een gezonde mens met een toekomst innemen?"

Sociaal leven

"Het grote probleem is nu vooral dat Melsbroek een plaats is waar MS-patiënten elkaar zagen. Het is niet alleen het lichamelijke, maar ook het mentale. Mensen die daar samenkomen, kunnen nu geen babbel meer slaan."

"Ik heb een sterk sociaal leven en ik kom geen aandacht te kort, maar mensen die alleen wonen en die elke week een dag naar Melsbroek gingen, die missen elkaar ongelooflijk. Mensen met MS moeten maar eens naar elkaar kijken en ze weten hoe de ander er aan toe is. Een gezonde mens kan nooit snappen wat iemand met een chronische ziekte voelt."

Meest gelezen