"Geniet van jullie koopzondag, tot over een week of twee": verpleegkundige schopt shoppers een geweten in virale post

"Geniet allemaal van jullie koopzondag. Wij doen hier nog wel even verder. Tot over een week of twee, dan kan je ineens laten weten wat je hebt gekocht." Met die woorden schrijft verpleegkundige Frauke De Mol uit Sint-Niklaas de frustratie om de vele kooplustigen op de koopzondag in Antwerpen van zich af in een post op Facebook, bij een foto samen met haar collega's die net als zij voor een covidshift zijn ingepakt. Het beeld is al tienduizenden keren gedeeld.

Terwijl om middernacht de nieuwe lockdown in heel België begint, vinden vandaag in Antwerpen en elders koopzondagen plaats en die trekken veel kooplustigen. Eerder hadden al experts en politici vol onbegrip gereageerd op het feit dat die evenementen gewoon doorgaan, maar ook de medische wereld laat van zich horen.

In een post op Facebook schrijft verpleegkundige Frauke De Mol vandaag de frustratie van zich af met de woorden: "Geniet allemaal van jullie koopzondag. Wij doen hier nog wel even verder. Tot over een week of twee, dan kan je ineens laten weten wat je hebt gekocht." Daarbij plaatst ze een foto van zichzelf samen met enkele collega's, allen stevig ingepakt voor een shift op een covidafdeling.

"Ik ben verpleegkundige in het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas. Daarnaast ben ik ook thuisverpleegkundige. Ik heb deze foto deze ochtend samen met mijn collega's genomen, op onze afdeling in het ziekenhuis. Normaal zijn wij een afdeling abdominale heelkunde, maar omdat het aantal covidpatiënten zo is gestegen zijn we nu een covidafdeling."

"Gisteren zag ik de beelden in het nieuws van mensen die in rijen aan winkels stonden aan te schuiven. Ik vind het redelijk egoïstisch als mensen dat doen en in rijen aan bijvoorbeeld de IKEA staan. Dat zijn toch geen essentiële zaken? Omdat ze weten dat de winkels gaan sluiten, staan ze daar. Toen ik ook nog eens hoorde dat vandaag koopzondagen zouden plaatsvinden, was ik erg gefrustreerd omdat ik wist dat we vandaag net dezelfde beelden zouden zien."

Bekijk hier beelden uit "Het Journaal" van gisteren van een massa kooplustigen op straat in Gent (en lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

"Ik wens de kooplustigen geen COVID-19 toe. Ik zeg ook niet dat ze het gaan krijgen, maar virologen zeggen wel dat het mogelijk is. Als mensen zich niet aan de regels houden en in massa's blijven samenkomen dan verspreidt het virus zich natuurlijk sneller."

De Facebookpost van De Mol is intussen al meer dan 60.000 keer gedeeld en lokt duizenden reacties uit. "Ik ben echt van het succes geschrokken. Ik dacht niet dat het zo viraal zou gaan. Ik denk dat veel mensen mijn mening delen. Ik zie een paar negatieve reacties, maar vooral veel positieve die mijn post steunen." 

Meest gelezen