Videospeler inladen...

Verbazing en verslagenheid na overlijden Ward Verrijcken: Van "wat een gemis" tot "woensdag blijft áltijd Warddag"

Het regent reacties van verbazing en verslagenheid na de dood van onze collega, filmjournalist Ward Verrijcken. Die komen uit de film- en cultuurwereld, maar ook uit de mediawereld, de politieke wereld en van bij talloze gewone Vlamingen.

"Dat was iemand die altijd uit enthousiasme en uit liefde over cinema sprak", reageert filmregisseur Adil El Arbi vanuit de Verenigde Staten aan VRT NWS. "Als hij over een film sprak, kreeg je meteen zin om die te checken." "Hij bracht onze kunst op een heel toegankelijke manier naar het Vlaamse publiek."

Ward maakte gewoon deel uit van de Vlaamse filmwereld. Er waren films die hij niet top vond, maar hij destilleerde het goede eruit 

regisseur Michaël R. Roskam

Ook regisseur Michaël R. Roskam moet naar adem happen als het over Ward Verrijcken gaat. "Hij is iemand uit het begin van mijn carrière, iemand die ik altijd graag heb zien komen voor een interview, die ik altijd graag hoorde praten over cinema. Ward was niet alleen als mens altijd vriendelijk en warm, maar hij was ook altijd vriendelijk voor hetgene filmmakers maakten. Er waren films die hij niet top vond, maar hij destilleerde het goede eruit en maakte het aantrekkelijk voor mensen die de film toch graag wilden zien. Ward maakte gewoon deel uit van de Vlaamse filmwereld. Dit is vreselijk." 

"Helemaal verslagen"

Ook op sociale media een stormvloed aan reacties. "Lieve en grappige Ward, ik kan niet geloven dat we nooit meer gaan lachen samen, dat je geen grappen meer gaat maken over mijn filmsmaak en ik over Whitney", schrijft nieuwsanker Xavier Taveirne. In "De ochtend" (Radio 1) stelt Taveirne dat "woensdag (filmdag) voor áltijd Warddag zal blijven".

"Zo veel plekken in de gang waarbij ik altijd zal denken: 'hier stond ik dié keer zo lang met Ward te praten'. Wat een gemis gaat dat zijn in de gang, op de radio en in ons hart", reageert radiopresentatrice Annelies Moons.

"Helemaal verslagen door dit nieuws... lieve lieve Ward...", klinkt het bij radiopresentatrice Cathérine Vandoorne.

"Toen ze bij de Rode Loper op zoek waren naar een filmjournalist kreeg ik van Sam Degraeve jouw naam door en toen we elkaar ontmoetten was er meteen die klik", schrijft presentatrice Martine Prenen. "Je had toen de looks van een volwassen Harry Potter, je was een spraakwaterval, vol van al dat wat film en de dingen des levens was."

"Niet te vatten. Al van jongsaf één van de fijnste mensen die ik ken", twittert zanger-componist Tom Kestens. "Veel respect voor hoe jij hebt geleefd, Ward."

"Wat vreselijk!", schrijft actrice Hilde Van Mieghem. "Ward toch!" Ook acteur Matthias Schoenaerts is verrast. "Hartverscheurend", post hij op Instagram.

"Een van de warmste mensen die ik ken"

Ook in de politiek is het nieuws hard binnengekomen. "Kapot ben ik van dit nieuws. Kapot", reageert staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V). "Één van de warmste mensen die ik in mijn leven ben tegengekomen. Rust in vrede, vriend."

"Wat een gemis", tweet Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA). "Ik luisterde graag naar zijn mooie stem en gedreven filmrecensies."

"Met verstomming geslagen", reageert Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen).

"Ik werd altijd blij van zijn stem, enthousiaste interviews en filmrecensies", tweet Vlaams Parlementslid Katia Segers (SP.A). "Zeer droef nieuws. En dat op 1 november."

"Filmward voor altijd in ons hart"

Maar Ward Verrijcken heeft ook veel gewone Vlamingen geïnspireerd. "Wie gaat me nu goede films en series aanraden ? En ik zag en hoorde de mens echt graag. Verdorie", schrijft Danielle Boelen.

"Wat een verlies, ik keek zo hard op naar Ward Verrijcken", twittert Charlotte Huyghe. "Filmward voor altijd in ons hart.."

Dichter Stijn De Paepe heeft voor de gelegenheid passende verzen klaar.

De krant Het Nieuwsblad en cartoonist Marec brengen twee iconen samen:

Onze redactie brengt in klank en beeld een hommage aan onze zeer dierbare collega Ward Verrijcken.

BELUISTER EN BEKIJK hieronder ons eerbetoon, speciaal op de muziek van Wards idool, zangeres en actrice Whitney Houston:

Videospeler inladen...

Meest gelezen