Nico Leunen, Ward Verrijcken en Fien Troch.

Filmmakers Fien Troch en Nico Leunen bij dood Ward Verrijcken: "Je was ontwapenend, met humor en respect... Dedju toch"

"Ik hoop dat je beseft wat je voor ons allen hebt betekend. Dedju toch." Met die woorden brengen filmmakers Fien Troch en Nico Leunen hulde aan VRT NWS-journalist en filmreporter Ward Verrijcken die is overleden.

"Dat je gemist zal worden door de Belgische cinema en zelfs tot ver daar buiten is wellicht een van de understatements van het jaar." Zo begint monteur Nico Leunen het eerbetoon dat hij samen met zijn echtgenote en regisseur Fien Troch brengt aan VRT NWS-journalist en filmreporter Ward Verrijcken die is gestorven.

"De opschudding is groot, ook al zitten we met z'n allen in ons kot. De energie van deze Allerheiligen voelt anders. Je merkt hoe heel Vlaanderen kriskras met elkaar verbonden is via berichten en sociale media en het plotse verlies probeert te snappen."

Je wilde cinema niet enkel ervaren en ervan genieten, maar die ook begrijpen.

"Niets dan fijne herinneringen hebben Fien en ik aan jou. Ik was altijd zo uitermate gecharmeerd door je onuitputtelijke nieuwsgierigheid. Je wilde weten hoe de vork in de steel zat. Je wilde cinema niet enkel ervaren en ervan genieten, maar die ook begrijpen. Zo voelde het wanneer wij onze lange gesprekken hadden."

"Je had interesse voor alle facetten van de cinema. De mechanieken die zich op de achtergrond afspeelden, waren voor jou bijna net zo belangrijk als wat je op het scherm te zien kreeg. Daarom was je wellicht ook een van de eersten die mijn carrière - die zich normaal in de schaduw afspeelt - in de schijnwerper begon te zetten. En je was een fijnproever. Ontwapenend. Met gevoel voor humor. Met veel respect. Dedju toch."

Ryan Gosling

"Een paar memorabele herinneringen? Weet je nog dat ik, met lichte kater, na de première van "Lost river" in Cannes je 's ochtends aan de ingang van een of ander poepchique hotel tegemoet kwam? Het was persdag voor het regiedebuut van Ryan Gosling. Enkel groepsgesprekken stonden op het programma, dus een momentje voor jou alleen met Gosling voor "Het Journaal" zat er niet in.

"Maar nee hoor... In mijn kielzog, met grote ontwapenende smile en een zeer beleefde vraag later stond je zowaar exclusief de Canadese superster te interviewen over zijn regiedebuut samen met "de Belgen". Je voelde je als een vis in het water want zowat alle "groten der aard" van de filmwereld heb je wel gesproken. Je warme persoonlijkheid was een deuropener, een passe-partout."

Bekijk het interview met Ryan Gosling hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
Nico Leunen, Ryan Gosling en Ward Verrijcken

"Of die avond in Venetië? Fien had zonet haar Gouden Leeuw in ontvangst mogen nemen. Je was er nog solo, zonder ploeg, maar vond het gebeuren zo uniek voor de Vlaamse film dat je moest en zou een bijdrage voor "Het Journaal" maken. Plots was ik niet de monteur, maar de cameraman van dienst. Met de smartphone in de aanslag deed ik met jouw regieaanwijzingen het camerawerk voor je interview. Je vond het zelf hilarisch dat je stond te regisseren in het bijzijn van Fien en mij."

Bekijk het verslag van het Filmfestival van Venetië uit 2016 hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ik hoor je lachen. Hard lachen. Zo neem ik je mee in mijn herinnering.

"We hebben ons altijd zo door je gesteund gevoeld, Ward. Waarvoor dank. We zijn echt niet de enigen, geloof me. Ik hoop dat je beseft wat je voor ons allen hebt betekend. Dat etentje waarover we de laatste keer spraken, is er door die verschrikkelijke corona nooit van gekomen. Miljaar. Verdomme."

"Je vindt het vast niet erg dat ik vandaag enkel nog vloek. Hoe meer hoe liever, hoe luider hoe liever. En ik hoor je lachen. Hard lachen. Zo neem ik je mee in mijn herinnering."

Meest gelezen