Verblijfplaats voor bouwvakkers in Aalter helemaal in quarantaine na 14 besmettingen

In Aalter zitten 83 Portugese en Poolse bouwvakkers in quarantaine in het voormalige hotel en bioscoopzaal Capitole. Ze waren aan het werk op enkele werven in de buurt toen bleek dat iemand besmet was met het coronavirus. Al zeker 15 bouwvakkers testten intussen positief.

De bouwvakkers waren aan het werk op verschillende werven in de regio. Ze verblijven in het gewezen hotel Capitole, waar voordien één van de laatste dorpscinema's was gevestigd. Toen één iemand positief testte, moest  de volledige groep in quarantaine. Intussen blijken 15 mensen besmet.

De omstandigheden zijn allesbehalve ideaal. De bouwvakkers wonen er erg dicht op elkaar. "Het grootste probleem is dat we de negatief geteste mensen van de positief geteste mensen moeten scheiden", zegt dokter Karel De Crem. "Het plan is de besmette mensen onder te brengen in de oude bioscoopzaal, en die te hertesten." Pas als iedereen negatief test, kan de quarantaine worden opgeheven.

Huisjemelkerij

Burgemeester Pieter De Crem is niet te spreken over de omstandigheden waarin de bouwvakkers leven. "Het gaat op zijn zachtst gezegd over huisjesmelkerij. Ik had een politierapport laten maken en binnen het college was al voor de uitbraak beslist het gebouw te sluiten."

Toch worden de bewoners niet meteen elders ondergebracht. "We passen een procedure toe die ook in het buitenland gebruikelijk is wanneer er een uitbraak is in een afgesloten geheel", zegt De Crem.  "We zorgen ervoor dat die zaak daar geconcentreerd blijft. Degene die positief testen scheiden we van de mensen die niet of nog niet positief testen."

Meest gelezen