YouTuber Acid na dood collega Kastiop: "Mentale problemen zijn echt man, je hoeft je niet te schamen"

Mentale problemen zijn voor veel mensen een realiteit en het is niets om je voor te schamen. Die boodschap geeft de Belgische YouTuber Acid (Nathan Vandergunst) mee in een nieuwe video waarin hij hulde brengt aan zijn collega Kastiop (Kacper Przybylski) die vorige week uit het leven stapte. "Het is niet omdat je goed bezig bent, dat je niet depressief kan zijn."

Heb je zelf donkere gedachten of heb je vragen over zelfdoding? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan gratis via het nummer 1813, maar ook chatten of mailen is mogelijk. Jongeren kunnen ook terecht op de website van Wat Wat.

Zowat een week na zijn verdwijning is het lichaam van de bekende Belgische YouTuber Kastiop (22) zaterdag teruggevonden nabij het dorpje Stein in Nederland. Zijn dood schokt zijn vele volgers, niet het minst omdat alles erop wijst dat hij zelf uit het leven stapte.

In een video brengt zijn collega Acid hulde aan hem en breekt hij tegelijk een lans om mentale problemen meer aandacht te geven. "Toen ik in 2012 en 2013 video's aan het maken was voor niemand en heel mijn klas was geabonneerd met alle tien profielen, had ik geen views. Ik vroeg me af of er wel Belgische YouTubers waren? Het was op dat moment dat ik Kastiop ontdekte. Door zijn video's besefte ik dat het wel kon. Hij was de allereerste Belgische YouTuber die commentary video's is gaan maken."

Bekijk hier de video van Acid (en lees eronder voort):

"Het is makkelijk om als tweede of als derde persoon iets te doen omdat je weet dat het kan, maar hij was de eerste. Zijn prank call video's zijn nog altijd de start van mijn prank call video's. We hebben een hele geschiedenis samen en die is nu weg. Een deel van mijn jeugd is gestorven. Het voelt heel raar. Op de allereerste YouTube gathering in 2014 was ik te pussy om op het podium te komen, maar hij riep ons erop. Crazy."

Als je mentale problemen hebt, duurt het drie maanden voor je een afspraak hebt. Als je je arm breekt, zou je nooit zo lang wachten.

Acid

"Mentale problemen zijn echt man. Veel mensen doen nog altijd alsof het niet bestaat, 'Nee hoor, ik ben niet depressief'. Als je je arm breekt, maak je een afspraak bij je huisarts en ze fixen die shit. Maar als je mentale problemen hebt en je zit driedubbel in je eigen gedachten en je wil een afspraak maken bij een psychiater of een psycholoog, dan duurt het drie maanden voor dat kan. Als je je arm breekt, zou je nooit zo lang wachten."

"Mentale problemen en depressies worden altijd in een hoekje gestopt. Iets waarover je niet praat, iets waarvoor je je moet schamen, maar dat is niet zo. Er is niks waarmee je mentale pijn kan meten. Je kan niks in je mond steken en zeggen, 'Deze persoon is 90 procent depressief'. Daardoor zien mensen het als iets niet echt, als iets dat in je hoofd zit. Dat moet veranderen. Die shit bestaat wel echt, mensen lijden er zwaar onder en er is niet genoeg hulp."

Het is niet omdat je succesvol bent en geld verdient dat je daarom een pass krijgt op mentale problemen

Acid

Veel kinderen zitten met vragen over de dood van Kastiop. Ons jeugdjournaal "Karrewiet" sprak over hun bezorgdheden met Ketnet-psychologe Telidja Klaï. Bekijk hier de reportage en lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...

"Het is niet voor iedereen makkelijk om te praten. Sommige mensen hebben niemand om mee te praten. Ik hoop dat het nu bij veel mensen doordringt. Toen de artikels verschenen dat Kastiop was vermist, zag ik commentaren onder zijn opsporingsbericht dat het fake was en dat het voor de views was. Wij zijn ook mensen. Het is niet omdat je succesvol bent en geld verdient dat je daarom een pass krijgt op mentale problemen." 

"Het is niet omdat je goed bezig bent, dat je niet depressief kan zijn. Het is niet omdat je goed bezig bent, dat je geen donkere gedachten kan hebben. Het is niet omdat je veel vrienden hebt, dat je niet depressief kan zijn. Het heeft er niks over te maken. Daarover wordt niet genoeg geleerd."

Meest gelezen