AFP or licensors

Algerijnen steunen grondwetshervorming, maar opkomst bij referendum bijzonder laag

In Algerije heeft een duidelijke meerderheid van de kiezers voor een grondwetshervorming gestemd. Maar het referendum van afgelopen zondag kende een zeer magere opkomst. Afwachten dus of de politieke onvrede in het land gaat liggen.

Zondag, op de herdenking van de start van de Onafhankelijkheidsoorlog tegen Frankrijk in 1954, trokken de Algerijnen naar de stembus in een referendum over een grondwetshervorming. 67 procent van de opgedaagde kiezers koos voor de hervorming, waardoor die nu in wetten zal gegoten worden.

Bijna 25 miljoen Algerijnen hadden stemrecht, op een bevolking van 43 miljoen. Maar de opkomst lag bijzonder laag. Slechts 24 procent van de kiesgerechtigden ging effectief stemmen.

De nieuwe grondwet moet volgens de voorstanders de weg plaveien naar een nieuw, democratisch Algerije, na enkele decennia waarin dezelfde politieke elite de macht in handen had, de laatste 20 jaar verpersoonlijkt door ex-president Abdelaziz Bouteflika. Een van de belangrijkste aanpassingen in de nieuwe grondwet is de beperking op het aantal ambtstermijnen van de president: maximaal twee.

Tegenstanders vinden dan weer dat de president nog te veel macht in handen houdt. Hij blijft bijvoorbeeld het laatste woord hebben over defensie, binnenlands en buitenlands beleid. Hij kan ook het parlement ontbinden en een derde van het hogerhuis benoemen. De islamistische partijen keren zich dan weer tegen het seculiere karakter van de hervorming.

Nederlaag

Het is dan ook de vraag of de politieke onvrede bij de bevolking na dit referendum en de nieuwe grondwet wel zal gaan liggen. Die onvrede leeft al langer, maar Bouteflika wakkerde het protest in februari 2019 nog meer aan door zich opnieuw kandidaat te stellen voor het presidentschap, hoewel hij ernstig ziek is en niet meer kan spreken of bewegen.

Uiteindelijk stapte Bouteflika in april vorig jaar op en het land heeft nu een nieuwe president: Abdelmadjid Tebboune. Maar hij behoort tot dezelfde politieke elite waartegen het straatprotest gericht was. Hij krijgt ook de steun van dezelfde partijen die Bouteflika steunden.

De lage opkomst gisteren doet uitschijnen dat het protest niet zomaar zal wegebben. Enkele prominente stemmen binnen die protestbeweging, die tegen het referendum waren, verwelkomden die lage opkomst als een nederlaag voor de regering. Zij verwachten "echte veranderingen", zoals een einde aan de corruptie en het leger verplichten zich terug te trekken uit de politiek. Eisen die volgens de protestbeweging maar gedeeltelijk zijn ingewilligd.

Huidig president Tebboune.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen