Antwerpenaar bouwt zijn café in Houffalize eerst om tot museum en moet er nu een etalagetentoonstelling van maken

Het zit Marc Buytaert uit Zwijndrecht niet mee. Toen zijn café Oh-Rock in Houffalize (Ardennen) dicht moest, bouwde hij het om tot een museum waar je tegen 5 euro binnenkon en nadien een flesje trappist meekreeg. Nu ook de musea moeten sluiten, gaat Marc nog een stapje verder in de beperkingen en werkt hij aan een etalagetentoonstelling waar passanten die op wandel zijn even kunnen stoppen.

Normaal gezien is het in deze periode van het jaar heel druk in de Ardennen. Het is tijdens de herfstvakantie immers een favoriete bestemming van veel gezinnen. Dit jaar is het "stillekes", vertelt Antwerpenaar Marc Buytaert in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen. Hij ruilde Zwijndrecht voor Houffalize in de Ardennen en houdt daar café Oh-Rock open. Toen de cafés dicht moesten, besloot hij dat van hem om te bouwen tot een museum. Doel was de bezoekers 5euro toegang te laten betalen, waarvoor ze in ruil een begeleide toer zouden krijgen, een brochure en een fles trappist naar keuze.

"We zijn hier van het idee vertrokken dat de cafés niet meer bestaan sinds corona", lacht Marc. "Onze bedoeling was om er een museum van te maken, alsof het café een archeologische vondst was die door het publiek kan bezocht worden als tentoonstelling."

Flexibel blijven

"Ondertussen weten we dat ook de musea moeten sluiten", gaat Marc verder. "We blijven creatief en gaan het café nu omtunen tot etalagetentoonstelling. Die gaat morgen open, maar of we veel volk gaan zien? Het is maar stillekes, ook voor mijn collega's van de hotelsector."

Meest gelezen