Rob Engelaar Fotografie

Huisartsen uit Meetjesland willen de sneltestbus van de straat houden

180 huisartsen uit het Meetjesland willen dat de "sneltestbus" op stal blijft. De bus rijdt vooral op vraag  van bedrijven uit om mensen een sneltest af te nemen. Maar de artsen willen dat het Agentschap Zorg en Gezondheid, of zelfs Vlaams minister Wouter Beke, de sneltestbus tegenhoudt.

De Sneltestbus van Dominique Willems uit Lievegem en Tim Tfelt uit Sleidinge bij Evergem werd vorige week met veel tromgeroffel gelanceerd. De bus rijdt naar bedrijven, en daar kunnen dan hele bedrijven of diensten getest worden. Na een dik kwartier weet je of je positief of negatief bent. En of je dus naar huis moet of verder mag werken.

De initiatiefnemers zien de bus als een gat in de markt. Een aantal bedrijven hebben door de veranderde teststrategie personeelsproblemen: Als één iemand positief test, moet vaak een grote groep mensen die geen symptomen hebben in quarantaine zonder dat ze mogen getest worden.  Het probleem met de sneltesten is volgens de huisartsen dat ze onvoldoende zekerheid bieden.

Dokter Karel De Crem is voorzitter van de Huisartsenwachtpost Meetjesland, en spreekt in naam van 180 artsen. “Wanneer je daar negatief getest wordt, geeft dat een vals gevoel van veiligheid. Huisartsen weten ook beter dan wie ook wanneer en hoe een test moet uitgevoerd worden. Zomaar even een testcentrum opstarten naast de initiatieven van de overheid, kan gewoon niet.” 

"Kijken of we de sneltestbus kunnen verbieden"

Ook het Agentschap Zorg en Gezondheid is geen voorstander van de commerciële sneltestbus.  "In eerste instantie omdat deze bus niet past in onze nationale teststrategie, waarbij de verschillende overheden van ons land bepalen wie wanneer getest moet worden en met welke testen dat gebeurt", legt Joris Moonens uit. "Het is belangrijk dat daar een collectieve afspraak over bestaat, waaraan iedereen zich houdt. Anders wordt het heel moeilijk om door de bomen het bos te blijven zien.  Bovendien kan deze sneltestbus een verkeerd signaal geven naar bedrijven toe. Wanneer je een hoogrisicocontact had met een collega die positief testte, moet je 10 dagen in quarantaine, ongeacht de resultaten van de sneltest." 

Een commercieel initiatief kan de markt beïnvloeden, waardoor het voor overheden en artsen moeilijker wordt om aan deze testen te geraken.

Joris Moonens, Angentschap Zorg en Gezondheid

“Er staan ook een aantal vraagtekens bij de wettelijkheid van deze sneltestbus. Zo zegt de Vlaamse wetgeving dat het verboden is om preventieve screenings te houden, zonder daar toestemming voor te hebben gekregen. Daarnaast behoort testen binnen een bedrijf  toe aan de arbeidsgeneesheer, niet aan een commercieel initatief. We raden bedrijven aan om zich niet te laten testen, zonder het advies van de arbeidsgeneesheer. We gaan verder onderzoeken of we dit initatief ook effectief kunnen verbieden."

"Het Journaal" ging vorige week kijken naar de snelbus, herbekijk de reportage hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen