Radio 2

Aurélies man stapte uit het leven tijdens coronacrisis: “Corona maakt niet alleen fysieke slachtoffers”

In juni stapte Dieter Demeeter uit Sint-Denijs-Westrem uit het leven. Hij baatte al 12 jaar succesvol een soepbar uit in het centrum van Gent, maar door de coronacrisis werd hij bang voor een faillissement. “Mensen moeten weten dat corona niet alleen fysieke slachtoffers maakt”, getuigt zijn vrouw Aurélie bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Het zorgt ook voor mentale problemen.”

Aurélie woont samen met haar zoontje Jérom in Sint-Denijs-Westrem, bij Gent. Ze is bijna 9 maanden zwanger en wil de herinnering aan haar man levend houden voor haar 2 kinderen. “Het is belangrijk dat onze kinderen weten wat voor een liefdevolle vader hij was.” In de woonkamer staat een tafeltje met foto’s, kaartjes en andere herinneringen aan Dieter. Er hangt ook een blad aan de muur met in het midden de zin: ‘Voor de grootste meneer’. “Want zo sprak hij altijd over anderen”, glimlacht Aurélie. “Hij zei vaak dat iemand ‘een grote meneer’ was, maar hij was er zelf ook een.”

12 jaar geleden richtte Dieter Demeeter een eigen soepbar op in het centrum van Gent. De bar groeide uit tot een bekende lunchplek. “Hij stond zelfs op nummer 1 op Trip Advisor”, weet Aurélie te vertellen, “en daar was hij heel erg trots op. Dieter leefde voor zijn zaak.”

Sluiting restaurants

Maar de coronacrisis, de sluiting van de cafés en restaurants en de constante stroom aan informatie via sociale media werden hem te veel. “In januari en februari waren we – zoals veel mensen - nog aan het lachen met het coronavirus. Maar toen in maart de lockdown werd aangekondigd, veranderde dat”, getuigt Aurélie bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Dieter maakte zich zorgen. Hij voelde zich verantwoordelijk voor mij, onze zoon, onze ongeboren dochter en zijn personeelsleden. Het is puur corona en de angst voor wat zou komen die hem zover hebben gekregen. Het is jammer dat zoiets externs hem tot zo’n daad heeft doen drijven.”

In januari vertelde hij nog dat het heel goed ging met zijn zaak, de coronacrisis was een grote klap

Nieuws en sociale media

Ik kon het niet geloven toen ik hoorde dat Dieter er niet meer was”, gaat Aurélie verder. “Het moet een impulsieve beslissing geweest zijn, want ik weet zeker dat het niet zijn bedoeling was om ons achter te laten. Hij was in paniek en de onzekerheid over wat er nog allemaal zou komen woog enorm op hem. Hij moet op dat moment even geen uitweg meer hebben gezien. Ik weet dat het nieuws en de sociale media een grote impact op hem hadden. Waarschijnlijk zal hij die ochtend een zoveelste negatief bericht hebben gelezen en heeft dat hem doen flippen.”

“Ik denk dat de sensatiemedia tijdens deze coronacrisis de grootste impact hadden op Dieter. Er wordt naar mijn gevoel te weinig nagedacht over de berichtgeving. Titels worden interessant gemaakt, maar veel mensen komen er niet toe om het hele bericht te lezen. Dieter had het vaak ook te druk om het hele artikel te lezen. Als je een sensationele titel ziet, kan het zijn dat je begint te panikeren door het slechte nieuws, terwijl dat waarschijnlijk niet nodig was geweest als je het hele artikel had gelezen. En zo ontstaat er langzaamaan een algemeen gevoel van paniek en pessimisme waar je onbewust in meegaat.”

“Kijk verder dan deze crisis”

“Ik kan ergens wel begrijpen waarom hij zoiets heeft gedaan, maar het was absoluut onnodig. We waren zo gelukkig samen. We hadden de toekomst voor ons. Al was zijn zaak failliet gegaan, hadden we samen wel een oplossing gevonden. Er is altijd een oplossing”, wil Aurélie andere ondernemers een hart onder riem steken. “Het is het niet waard om je leven ervoor te geven. Ik hoop dat mensen volhouden en dat ze verder kunnen kijken dan deze crisis en dat ze zich niet te veel focussen op de media. Dat ze de informatie kunnen loskoppelen van hun eigen leven.”

Ik hoop dat er ondersteuning komt voor mensen met mentale problemen

door de coronacrisis

“Er zijn nog altijd geen cijfers bekend gemaakt over hoeveel meer zelfdodingen er zijn, maar ik denk dat we echt gaan schrikken”, zegt Aurélie nog. “Ik hoop dat er iets mee gedaan wordt en dat het niet naast ons neergelegd wordt. Je hebt coronadoden door fysieke problemen, maar ook door mentale problemen.”

Heb je zelf donkere gedachten of heb je vragen over zelfdoding? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan gratis via het nummer 1813 of de website www.1813.be

Meest gelezen