Bart De Wever over kritiek van gouverneur Berx op koopzondag: "Heeft me pijn gedaan, ik begrijp het niet"

"De uitspraak van gouverneur Cathy Berx over de koopzondag in Antwerpen heeft mij veel pijn gedaan." Dat zei de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1. Berx vond het onverantwoord om een koopzondag te laten doorgaan, de dag voor de strengere coronamaatregelen van kracht werden. 

Afgelopen weekend ontstond er commotie rond koopzondagen. Die mochten in principe nog doorgaan, omdat de strengere coronamaatregelen (met de sluiting van de meeste winkels) pas vandaag ingaan, maar op verschillende plaatsen werden ze toch afgelast om te voorkomen dat er te veel mensen zouden samenkomen in de winkelstraten. 

In Antwerpen ging de koopzondag wel nog door en dat was niet naar de zin van de Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx. Ze noemde de beslissing "cynisch en onbegrijpelijk" en hoopte dat mensen dan maar wijs genoeg waren om thuis te blijven. Iets wat ook gebeurde, want de koopzondag verliep veel rustiger dan normaal.

De uitspraken van de gouverneur zijn niet in goede aarde gevallen bij de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. "We hebben een heel goeie relatie, maar dit begrijp ik niet. Hier gaan we toch eens over moeten praten, want dit is heel pijnlijk", zei De Wever in "De ochtend". 

"Ik dacht dat we een akkoord hadden aan de telefoon. Zaterdagavond was het niet meer mogelijk om een besluit uit te vaardigen. Zij zag dat niet zitten en ik ook niet, want we hadden nog geen lijst met winkels die open mochten blijven. Om dan zondag zoiets te zeggen. Het heeft me veel pijn gedaan."

Beluister hier het interview met Bart De Wever in "De ochtend" (en lees verder onder de audio):

De discussie rond de koopzondagen werd aangewakkerd door de beelden van een menigte shoppers in de Nieuwstraat in Brussel op zaterdag. "Toen ik die beelden zag, kreeg ik ook twijfels", zegt De Wever daarover. "Ik dacht dat er vanuit het crisiscentrum nog iets zou komen. Ik heb dan met de gouverneur gebeld en zij zei dat er wellicht niks kwam. Dan heb ik maar beslist om het te laten doorgaan."

"De koopzondag toch afgelasten, was aan symboolpolitiek doen", vindt De Wever. "Als ze niet bij ons kunnen winkelen, gaan ze naar Nederland of naar een andere stad. We moeten toch vermijden dat mensen zich gaan verplaatsen? Maar in de perceptie is die beslissing rampzalig, dat weet ik ook wel."

Een heel grote groep is de maatregelen beu

Burgemeester De Wever vreest dat er een grote groep van mensen is die de maatregelen tegen het coronavirus beu zijn. "Zij geloven er niet meer in en denken dat het virus voor hen niet zo erg is. De oplossing? Handhaving van de regels, maar dat is titanenwerk. We doen wat we kunnen, in alle talen en aan alle bevolkingsgroepen."

Volgens De Wever worden we ook beïnvloed door de cijfers. "Voor deze golf hebben we ons in slaap laten wiegen. De barometer zal nu wel weer omslaan, omdat de zorg nu in de problemen komt. Maar wat als deze golf ook weer zakt? Dan zullen we snel het gevoel hebben dat we er vanaf zijn en zo krijg je een harmonicaeffect. Hoe vermijden we dat? Daar zouden alle overheden en alle knappe koppen zich moeten aan zetten."

Cathy Berx: "Het is belangrijk om goed samen te werken"

De Antwerpse gouverneur Cathy Berx nuanceert in "Terzake" het "conflict" met De Wever. "We gaan hier zeker over spreken. We hebben al uitvoerig ge-sms’t en we zullen uiteraard een goed gesprek hebben. We zijn goede vrienden. Het is nu belangrijk om eendrachtig goed samen te werken", zegt Berx.

Volgens Berx is het belangrijk dat de situatie zich niet herhaalt. "We moeten hier lessen uit trekken. Het is een heel complexe tijd waar we met zijn allen door moeten. Dat veronderstelt samenwerking, eenduidigheid, eendrachtigheid en een heldere boodschap. Het gaat er om om elke mogelijke bijkomende besmetting te vermijden om de artsen te ondersteunen."

Bekijk het gesprek met Cathy Berx uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen