Bette Westera wint Boekenleeuw, Sebastiaan Van Doninck wint Boekenpauw 2020

"Uit elkaar", een boek met "lichtvoetige" kindergedichten over echtscheiding en "De fantastische vliegwedstrijd", een spannend, fantasievol prentenboek hebben de Boekenleeuw en -Pauw gewonnen, de prijzen voor de beste kinderboeken van het jaar.  

De Nederlandse kinderboekenschrijfster Bette Westera heeft de Boekenleeuw gewonnen, de prijs voor het beste kinder- en jeugdboek in het Nederlandse taalgebied. Ze kreeg de prijs voor "Uit elkaar", een boek met gedichten en tekeningen over echtscheiding. Illustrator Sebastiaan Van Doninck wint dit jaar de Boekenpauw, de prijs voor het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek. Hij wordt bekroond voor "De fantastische vliegwedstrijd". Beide prijzen werden vandaag uitgereikt tijdens De Boekenbeursmarathon, het digitale alternatief voor de boekenbeurs dat te volgen is via VRTNU.

Het zware thema echtscheiding wordt lichtvoetig, troostend en ontroerend behandeld

De jury was compleet overdonderd door het boek "Uit elkaar". In dat boek behandelen Bette Westera en Sylvia Weve met hun gedichten en illustraties op een luchtige manier het thema echtscheiding. "Het is een uniek boek dat iedereen, jong en iets ouder, kan beroeren, raken en warm maken. Een boek dat speelt met taal op een fijnzinnige en rake manier. Het munt uit in herkenbaarheid en combineert gevoel en fijne humor op een meesterlijke wijze. Het is een veelzijdig werk dat op een rake manier inzicht geeft in de liefde of het wegvallen ervan. Het behandelt een zwaar thema lichtvoetig, troostend en ontroerend. Gecombineerd met de eigenzinnige illustraties en de symbolische vormgeving zorgen deze gedichten voor een origineel en sprankelend kunstwerk."

Bekijk hier de blije reactie van Bette Westera:

Videospeler inladen...

Een ode aan de fantasie

Ook "De fantastische vliegwedstrijd" met tekeningen van Sebastiaan Van Doninck en tekst van Tjibbe Veldkamp krijgt lovende woorden van de jury. "De illustrator heeft zich overduidelijk uitgeleefd. Het is een wervelend boek waarin élke prent een volle en schitterende compositie is waar je maar niet op uitgekeken raakt. Het boek is een ode aan de fantasie in een perfect georkestreerde chaos vol spanning en humor. Fantastische luchtschepen en dieren vol karakter in een heerlijke vliegende beestenboel vol kleur en actie."

De winnaars ontvangen elk 2.500 euro en een trofee. De uitreiking van de Boekenleeuw en Boekenpauw worden georganiseerd door Boek.be met steun van GAU, Groep Algemene Uitgevers, en Sabam for Culture, het cultureel steunfonds van de Belgische vereniging van auteurs en componisten van Sabam.

"Het is voor ons belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met de magie van boeken', zegt Vé Bobelyn. 'Niet alleen om hen leesplezier bij te brengen, maar ook omdat het hun ontwikkeling stimuleert. De kracht van een kinder- of jeugdboek is dat het hen doet wegdromen van het onbekende en hen wegwijs maakt in de wereld rondom hen. We roepen alle ouders en scholen dan ook op om zoveel mogelijk gebruik te maken van die kracht.'"

Meest gelezen