(c) dpa-Pool

Duitse bondskanselier Angela Merkel verdedigt nieuwe lockdown die vandaag ingaat

De hele maand november zullen in Duitsland restaurants, bars, cultuur- en sportcentra opnieuw de deuren moeten sluiten. Volgens kanselier Merkel moet dat voorkomen dat de zorgsector overweldigd wordt door patiënten. Ze hoopt dat de Duitsers daarna een "draaglijke decembermaand kunnen hebben".

Het was een sombere bondskanselier Merkel die toegaf dat het aantal besmettingen in haar land veel te snel stijgt, al is dat minder dan in andere grote Europese landen. Tegen het huidige tempo verdubbelt het aantal gevallen in intensieve zorg en zo dreigen de ziekenhuizen overweldigd te worden.

Als deze lockdown een succes wordt, kunnen we een draaglijke maand december hebben

Bondskanselier Angela Merkel

Om dat tij te keren, moeten de Duitsers de contacten fors beperken. Die maatregel was eerder aangekondigd, maar is vandaag van kracht geworden. Concreet worden bars en restaurants, maar ook cultuur- en sportcentra opnieuw gesloten. Merkel waardeert dat die sectoren de voorbije maanden erg veel geïnvesteerd hebben in maatregelen om de veiligheid te verzekeren, maar dat is niet verloren en zal ook na de opheffing van de lockdown de komende maanden nuttig blijken. Ook wordt de Duitsers gevraagd om niet nodeloos rond te reizen.

Merkel toonde begrip voor de twijfel bij een deel van de bevolking over het nut van de maatregelen en is zich ervan bewust dat we "het nu opnieuw moeten doen zonder dingen die het leven leuk maken". Toch bood ze ook perspectief: "Als deze lockdown goed opgevolgd wordt, kunnen we een "draaglijke decembermaand hebben".

Het wordt een kerst met beperkingen, maar geen eenzame kerst

Kanselier Angela Merkel

De bondskanselier verwacht dat ook na de lockdown in de winter de contacten nog een tijdje zullen moeten beperken. Toch merkte ze ook op dat Duitsland nu beter voorbereid is op de pandemie. Anders dan in het voorjaar hebben we nu voldoende beschermingsmateriaal zoals mondmaskers, is er voldoende testcapaciteit en kunnen de gevolgen van de ziekte verzacht worden door medicijnen. Het zal nog wel een paar maanden duren vooraleer werkbare vaccins op grote schaal beschikbaar worden en tot dan zullen contacten beperkt blijven.

Meest gelezen