Echt gebeurd in Nederland: metrostel belandt op walvisstaart

In Spijkenisse in Nederland is gisteravond een onwaarschijnlijk ongeval gebeurd met een metrostel. Het rijtuig reed door een nog onbekende oorzaak door het stopblok van een eindhalte en belandde op een kunstwerk. Het metrostel was leeg. De bestuurder is voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Gisteravond werden de inwoners van Spijkenisse, een stad vlak bij Rotterdam, opgeschrikt door een luide knal. Het bleek een metrostel te zijn dat door de eindhalte was gebroken. Het kwam terecht bovenop een kunstwerk, zo'n 10 meter boven de grond.

Het kunstwerk, dat "Walvisstaarten" heet, heeft wellicht voorkomen dat het metrostel de dieperik in viel. Het rijtuig was op het moment van het ongeval leeg en de chauffeur kon nog op eigen houtje het gevaarte verlaten. Hij werd voor een controle overgebracht naar het ziekenhuis. De oorzaak van het ongeval wordt nog onderzocht.

Dit is een kunstwerk op zich
Architect Maarten Struijs

Het kunstwerk "Walvisstaarten" is van de hand van de architect Maarten Struijs. Hij reageert bij de Nederlandse omroep NOS verbaasd op het ongeval en noemt de scène "een kunstwerk op zich": "Dat had ik me nooit zo kunnen voorstellen. Het staat er al bijna twintig jaar en dan verwacht je eigenlijk dat het kunststof ook een beetje verpulvert, maar dat is kennelijk niet zo."

Volgens de architect is het een wonder dat de metro precies op het kunstwerk is beland, vertelt hij bij de NOS: "Daarnaast staat een wat hogere staart en daar was de metro misschien tegenaan gereden, maar hier blijft die aardig op liggen." Een doodlopend metrospoor wordt ook wel staartspoor genoemd. Zo kwam de kunstenaar op het idee.  Het kunstwerk zal nu worden gestut, om te voorkomen dat het instort.

Bekijk hier beelden van het spectaculaire kunstwerk:

Videospeler inladen...

Meest gelezen