Eerste zorgbuddy's springen in bij ZNA: "Ik ben hier minder bang dan in een winkelstraat"

In de ziekenhuizen van Ziekenhuis Netwerk Antwepen (ZNA) zijn vandaag de eerste zorgbuddy's begonnen. De oproep van ZNA voor 100 zorgbuddy's had een groot succes. Zorgbuddy's zijn er om de verpleegkundigen te helpen bij niet-verpleegkundige taken. Voor Cynthia en Ines was het hun eerste dag in het ziekenhuis Jan Palfijn in Merksem: "Het voelt allemaal wat onwennig, maar ik ben hier om te helpen."

Na de oproep van vorige week meldden maar liefst 1200 mensen zich aan. De zorgbuddy's worden ingezet om bedden op te maken, eten rond te brengen, administratie te doen of voor een babbel met de patiënten. De zorgbuddy's van de ZNA ziekenhuizen krijgen een contract van drie maanden en worden ook betaald.

Cynthia werkte in een reisbureau. "Een reis is op dit moment geen verkoopbaar product, omdat de mensen niets kunnen plannen. Ik wou mij op een andere manier nuttig maken en ben heel blij met deze kans."

Door alle beschermingsmaterialen voel ik me veiliger hier dan dat ik in een winkelstraat zou lopen

Ines, zorgbuddy ZNA

Ines werkte eerder als opvoeder en begeleider en daarna in een magazijn. "Ik ben blij dat ik opnieuw in de zorg terechtgekomen ben. Ik ben niet bang voor het coronavirus hier. Door alle beschermingsmaterialen voel ik me veiliger hier dan dat ik in een winkelstraat zou lopen."

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen