Een arbeider verwijdert geschilderde slogans aan een monument voor de Armeense genocide in Lyon.

Frankrijk wil extreemrechtse Turkse beweging "Grijze Wolven" verbieden na incidenten met Armeniërs

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin wil de ultranationalistische Turkse groepering "Grijze Wolven" of MHP verbieden in zijn land. De voorbije weken is het tot gewelddadige incidenten gekomen tussen die beweging en de belangrijke Armeense gemeenschap in Frankrijk.

U denkt wellicht aan de heisa rond de Mohammed-cartoons en de terreuraanslagen nabij Parijs en in Nice de voorbije weken, maar daar heeft deze rel niets of weinig mee te maken. Wel met de spanningen tussen Fransen van Armeense en Turkse afkomst rond de oorlog tussen Armenië en (het aan Turken verwante) Azerbeidzjan rond Nagorno-Karabach in de Kaukasus.

Il s'agit d'un groupement de fait particulièrement agressif pour ne pas dire plus

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin

De voorbije week is het tussen beide groepen tot gewelddadige incidenten gekomen en is een herdenkingsmonument voor de Armeense genocide nabij Lyon beklad met slogans. Die verwezen onder meer naar de "Grijze Wolven" en naar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. 

Minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin is dat nu beu en wil dat de regering de Grijze Wolven buiten de wet stelt. Volgens Darmanin is dat "een erg agressieve beweging om niet meer te zeggen". De beslissing kan de toch al gespannen relatie met de Turkse president Tayyip Erdogan nog verder op de spits drijven. Frankrijk en Turkije liggen al overhoop in Syrië, Libië, Nagorno-Karabach en inzake het Grieks-Turkse conflict in de Middellandse Zee. Nu heeft de MHP weliswaar geen banden met de islamistische AKP-partij van Erdogan, maar trekken ze soms wel samen aan een zeel inzake Turks nationalisme.

Wie zijn die Grijze Wolven?

De Grijze Wolven vormen een paramilitaire vleugel van de ultranationalistische Turkse partij MHP (Partij van de Nationalistische Beweging). Die werd in 1969 opgericht door de voormalige kolonel Alparslan Türkesh die in 1960 betrokken was bij een staatsgreep.

De MHP gaat echter terug op ideeën die in de 19e eeuw ontstonden over de verheerlijking van het "superieure Turkse ras dat de islambeschaving op een hoger niveau zou getild hebben". Daarbij sloot vaak het "panturanisme" aan, het streven naar de eenheid van de Turkssprekende volkeren van de Balkan in Europa over het Midden-Oosten en de Kaukasus tot Centraal-Azië, dat als de bakermat van de Turkse volkeren beschouwd wordt. Dat bracht de ideologie in botsing met bestaande grenzen van Rusland en China, maar ook met Armeniërs, Koerden, Grieken, Joden en deels ook Arabieren en Perzen.(Lees verder onder de foto).

Deze aanhanger van de MHP maakt tijdens een meeting het beruchte "wolventeken".

Geweld wordt daarbij zeker niet gemeden zoals bleek tijdens de Armeense genocide in Turkije een eeuw geleden, de etnische zuivering van de Griekse minderheid uit Turkije in de jaren 20 en onderdrukking van de Koerden. In de jaren 60 en 70 hakten knokploegen van de MHP ook in op linkse groepen en vakbonden in Turkije, nadien vochten leden van de groep met Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach, met de Tsjetsjenen tegen Rusland (alhoewel dat geen Turken zijn) en meer recent zouden "vrijwilligers" ook actief zijn geweest bij de aanval op de Koerden in Syrië.

Ook andersdenkende Turken zijn vaak het slachtoffer tot in de "diaspora" in Europa toe. In België kwam burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir tot in zijn eigen partij de PS in opspraak na een ontmoeting met leden van de MHP. Vorig jaar zette de Limburgse CD&V een kandidaat van Turkse afkomst uit de partij nadat die sympathie had geuit voor de MHP en de Grijze Wolven.

Meest gelezen