© CENTURY 21 A.T.G.

Vastgoedmakelaars betwisten verbod op fysieke bezichtiging van FOD Economie: "Foute interpretatie ministerieel besluit"

Vastgoedmakelaars mogen onder de nieuwe coronamaatregelen geen huisbezoeken organiseren. Dat bevestigt de FOD Economie op basis van het ministerieel besluit met de nieuwe coronamaatregelen, en het Crisiscentrum verwijst ook naar het standpunt van de FOD Economie. Maar de sector van de vastgoedmakelaars en immobiliënberoepen is het daar niet mee eens. "Er is overleg nodig", zegt Stefaan Leliaert van het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars in "De wereld vandaag". Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zet de puntjes op de i. "Huisbezoeken in immo is verboden", klinkt het.

Tijdens de eerste lockdown mochten plaatsbezoeken voor het verkopen of verhuren van een woning ook niet plaatsvinden. In het ministerieel besluit van gisteren met de coronamaatregelen staan dergelijke huisbezoeken inderdaad niet onder essentiële diensten. Maar bijvoorbeeld notarissen vallen daar wel onder en mogen hun activiteiten fysiek verderzetten.

Toch stelt de sectorfederatie dat er wel degelijk fysieke plaatsbezoeken kunnen plaatsvinden. "We zijn het niet eens met de lezing van de FOD Economie van het ministerieel besluit. We lezen daar geen verbod in", zegt Daniel Buschman, voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen.

"Wij geven het advies aan onze leden om effectief plaatsbezoeken nog wel te laten plaatsvinden, uiteraard conform de regels van de eerder goedgekeurde sectorgids. Dat wil zeggen een beperking van maximaal twee bezoekers samen met de vastgoedmakelaars, met mondmasker en handgel." Buschman hoopt naar eigen zeggen dat de FOD Economie zijn interpretatie van het ministerieel besluit bijstuurt. "Wij zijn in overleg en staan open voor elke discussie", klinkt het.

Ook Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) is niet gelukkig met het verbod. Maar tot nader order blijft de officiële communicatie van de federale overheid dat dergelijke fysieke plaatsbezoeken niet kunnen. "Ik begrijp dat het complex is. Op dit moment zijn fysieke plaatsbezoeken verboden, al kan ik niet zeggen dat dat niet zal veranderen", klinkt het bij het kabinet van Binnenlandse Zaken, bevoegd voor het ministerieel besluit.

Wie zijn woning wil verkopen of verhuren zonder makelaar, kan overigens formeel gezien ook geen bezoekdagen organiseren. In dat geval gelden immers de regels dat er naast het zogenaamde knuffelcontact niemand op bezoek mag komen. Onlinebezichtigingen zijn zowel bij particulieren als bij makelaars wel toegestaan.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden heeft nogmaals herhaald dat huisbezoeken verboden zijn. "Het mag op dit moment niet, wat anderen ook zeggen. Het staat zwart op wit in de FAQ van de federale overheid", klinkt het bij woordvoerster Sofie Demeyer. "Als de Vlaamse regering daar een andere mening over heeft, moet dit opnieuw worden aangekaart in het Overlegcomité, en kan er eventueel een aanpassing gebeuren. Maar zolang dat niet gebeurd is, blijven de regels van kracht."

Er zal dan ook worden gecontroleerd of de regels wel degelijk gevolgd worden. Die controles zullen gebeuren door inspecteurs van de FOD Economie, die eventueel een sanctie kunnen opleggen als de regels niet worden nageleefd.

We maken ons sterk dat we ons perfect kunnen organiseren om in alle veiligheid plaatsbezoeken te laten doorgaan

Stefaan Leliaert (BIV)

De voorzitter van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) Stefaan Leliaert zegt in "De wereld vandaag" dat de overheid ongelukkig communiceert en dat er dringend overleg nodig is.

"Het is zo dat de overheid zich sterk maakt dat ze de economie wil laten doordraaien. Beroepen waarbij geen of weinig contact is of waar sanitaire maatregelen kunnen worden getroffen, kunnen doorgaan. We hebben met de sector de maatregelen na de vorige lockdown uitgerold. We maken ons sterk dat we ons perfect kunnen organiseren om in alle veiligheid plaatsbezoeken te laten doorgaan", zegt Leliaert.

Een algemeen verbod op plaatsbezoek voor makelaars is volgens Leliaert te kort door de bocht. "Ik zie dat notariaten en sociale huisvestingsmaatschappijen wel bezoeken mogen organiseren en de makelaars niet. Ik denk dat er heel onduidelijk gecommuniceerd is. Wij hebben ons gebaseerd op de tekst van het ministerieel besluit. Daarin staat ons beroep niet vermeld als zijnde een beroep dat niet meer mag verder werken. We mogen niet-essentiële verplaatsingen doen en als we rekening houden met alle coronamaatregelen, dan kunnen we dat wel doen."

"Als het ministerieel besluit wordt aangepast, zullen we ons daar naar schikken, maar ik hoop dat het dan ook voor de aanverwante en concurrerende sectoren geldt. Ik denk dat er overleg met de FOD Economie nodig is", besluit Leliaert.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

En bekijk hier de reactie van de sectororganisatie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen