Had u het afgelopen nacht veel te warm? Met 16,4 graden is er in Ukkel een warmterecord gemeten

De nacht van 1 op 2 november was nooit warmer dan afgelopen nacht. In Ukkel werd 16,4 graden gemeten. Voor de hele maand november was het een evenaring van het record van november 2015. Vandaag wordt het met maximaal 19 graden ook bijzonder warm voor de tijd van het jaar.

Wellicht hebt u het vanmorgen gemerkt, het is vannacht nauwelijks afgekoeld. In Ukkel werd een minimumtemperatuur gemeten van 16,4 graden. Dat is een verpulvering van het vorige nachtrecord voor de nacht van 1 op 2 november van 1968. Toen werd het "maar" 13 graden. 

Ook voor de hele maand november hebben we een record te pakken, al gaat het daar over een evenaring. Ook in november 2015 werd het 16,4 graden 's nachts.

"Dit is een dijk van een record", laat weerman Frank Deboosere weten. "Vandaag gaan we ook naar bijna 20 graden en ook dat zou een record zijn voor de tijd van het jaar. Dit jaar hebben we trouwens al 8 dagrecords gebroken."

De hoge temperaturen zijn een gevolg van een strakke wind die heel zachte, subtropische lucht naar ons blaast en uiteraard de gevolgen van de klimaatverandering. 

Vanaf komende nacht koelt het wel stevig af. "Volgende nacht hebben we minima tot 8 graden en morgen overdag maar 12 graden, met een strakke zuidwestenwind. Vanaf woensdag wordt het droger, rustiger en zonniger", weet Deboosere.

Meest gelezen