Jong in de States: welke keuze maken jonge Amerikanen uit alle hoeken van het land in het stemhokje en waarom?

In de aanloop naar de verkiezingen in de VS is VRT NWS-reporter Thomas De Graeve door de States getrokken op zoek naar verhalen van gewone, jonge Amerikanen. Hoe beïnvloeden hun levens en hun dagelijkse ervaringen de keuze die ze in het stemhokje maken? Hieronder bieden we je een overzicht van alle reportages.

Wil je de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november op de voet volgen en updates krijgen bij belangrijke wendingen? Download dan gratis de app van VRT NWS. Dat kan zowel voor gebruikers van iOS als Android.

1. Hoe stem je wanneer "De Muur" van Trump door je achtertuin loopt? "Ik kies voor het minste kwaad"

MacKenzie Kimbro en haar familie hebben een ranch in Douglas in de staat Arizona, net op de grens met Mexico. De muur die president Donald Trump wilde bouwen op die grens is er vorig jaar gekomen. En die loopt voor 6 km over het land van hun ranch.

Videospeler inladen...

2. Hoe stem je wanneer de politie je broer 7 keer in de rug schoot? "Dit begon en eindigt ook niet bij Trump"

De Afro-Amerikaanse Letetra Wideman is de zus van Jacob Blake, die afgelopen zomer 7 keer in de rug geschoten werd door een politieman. was altijd al begaan met het lot van de zwarte gemeenschap in haar land. Ze studeerde geschiedenis en probeert in haar gemeenschap mensen bewust te maken van het belang om hun stem te laten horen. Sinds het incident met haar broer is haar activisme en overtuiging naar een heel nieuw niveau gestegen. 

Videospeler inladen...

3. Hoe stem je wanneer je zo afgelegen woont dat zelfs leidingwater ontbreekt?

Jessica Keetso is 31 en woont met haar familie op een van de meest afgelegen plekken in de VS: Navajo Nation, het grootste Native American-reservaat van het land. Haar huis heeft geen stromend water. Elektriciteit hebben ze nog maar een aantal jaar, sinds ze zonnepanelen konden kopen. In het reservaat moeten duizenden families op dezelfde manier leven. Hun barre levensomstandigheden werden dit jaar nog vergroot toen het coronavirus er keihard toesloeg.

Videospeler inladen...

4. Waarom een jonge brandweerman uit Luzerne County voor Trump kiest: "Hij heeft goed werk geleverd"

Luzerne County is een van de belangrijkste plekken tijdens de verkiezingen. De mensen die hier wonen, zorgden er voor een groot stuk voor dat Trump de staat Pennsylvania nipt kon winnen in 2016, een overwinning die er voor een groot stuk voor zorgde dat hij president kon worden. John Lombardo is een jonge Republikein uit Pittston in Luzerne County. Vier jaar geleden was hij niet overtuigd door Trump, maar vandaag vindt hij hem een van de meest effectieve presidenten die de VS ooit heeft gehad.

Videospeler inladen...

5. Hoe stem je als Latina wanneer je omgeving dat amper doet: "Als we niet stemmen, verandert er niks"

Araceli Villezcas is een jonge Latina activiste uit Phoenix in de staat Arizona. Ze is al van jongsaf erg politiek geëngageerd, maar ze is een uitzondering op de regel. Latino’s, zeker de jongeren, zijn een groep die nauwelijks naar de stembus gaan in de VS. Araceli wil daar verandering in brengen. Want als zij niet gaan stemmen, zullen de Latino-belangen nooit verdedigd worden.

Haar aanpak lijkt succes te hebben in Arizona. De staat was decennialang betrouwbaar Republikeins. Maar dat lijkt nu te veranderen, en daar spelen de Latino’s, die eerder naar de  Democraten neigen, een grote rol in.

Videospeler inladen...

Meest gelezen