BELGA

Liveblog - Nieuw triest record: 1.302 covidpatiënten op intensieve zorg

Er liggen momenteel 1.302 covidpatiënten op de afdelingen intensieve zorg. Daarmee is het record van 1.285 zulke patiënten op 8 april gebroken. De nieuwe coronamaatregelen die vrijdagavond zijn afgekondigd, zijn vandaag ingegaan. Niet-essentiële winkels houden de deuren dicht en iedereen moet zijn fysieke sociale contacten sterk beperken. Volg alle coronanieuws in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister Verlinden schenkt klare wijn: "Hondenkapsalons dicht, geen huisbezoeken in immo"

De nieuwe FAQ van de federale overheid zorgt bij een aantal Vlaamse N-VA-ministers voor wrevel. Zowel Ben Weyts als Matthias Diependaele hebben al laten weten niet akkoord te zijn met een aantal beslissingen, onder meer over de sluiting van hondenkapsalons en het verbod op huisbezoeken in de immosector.

"Het staat zwart op wit in de FAQ, als er vanuit Vlaamse kant ontevredenheid is, moeten ze dat aankaarten op het Overlegcomité", klinkt het bij het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

De nieuwe FAQ van de federale overheid vermeldt dat dierenkapsalons moeten sluiten en dat asielen geen publiek meer mogen toelaten. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vindt dat de beslissing indruist tegen het meest recente Ministerieel Besluit en wil de beslissing laten herzien.

Zelfde verhaal klinkt bij zijn N-VA-collega in de Vlaamse regering Matthias Diependaele, minister van Wonen. Hij is niet gelukkig met de beslissing dat vastgoedmakelaars niet langer huisbezoeken mogen organiseren.

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) benadrukt dat de regels duidelijk zijn en dat hier niet van mag worden afgeweken. "Het mag op dit moment niet, wat anderen ook zeggen. Het staat zwart op wit in de FAQ van de federale overheid", klinkt het bij woordvoerster Sofie Demeyer. "Als de Vlaamse regering daar een andere mening over heeft, moet dit opnieuw worden aangekaart in het Overlegcomité, en kan er eventueel een aanpassing gebeuren. Maar zolang dat niet gebeurd is, blijven de regels van kracht."

Er zal dan ook worden gecontroleerd of de regels wel degelijk gevolgd worden. Die controles zullen gebeuren door inspecteurs van de FOD Economie, die eventueel een sanctie kunnen opleggen als de regels niet worden nageleefd.

Nieuw triest record: 1.302 covidpatiënten liggen nu op afdelingen intensieve zorg

Er is alweer een triest record in de coronapandemie voor ons land gebroken: vandaag liggen 1.302 covidpatiënten op de afdelingen intensieve zorg in de verschillende ziekenhuizen van België. De vorige piek lag met 1.285 covidpatiënten op 8 april.

"De ziekenhuizen rapporteren hun patiënten op intensieve zorg twee keer per dag", vertelt viroloog Steven Van Gucht aan VRT NWS. "Dit cijfer is de som van de cijfers die ze rond 15 uur hebben doorgegeven. Dat is dan het officiële cijfer voor vandaag. Intussen blijft dat wellicht oplopen."

Hoewel Van Gucht deze ochtend "lichtpuntjes" zag in de vertraging van de groei in het aantal besmettingen, zal het aantal covidpatiënten op intensieve zorg volgens hem nog fors stijgen. "De ziekenhuisopnames zullen nog twee weken blijven stijgen en ook de opnames op intensieve zorg. Tegen half november zal het mogelijk om 1.700 tot 1.800 covidpatiënten gaan op die afdelingen."

"De toestand in ons ziekenhuis blijft precair", zegt hoofdarts Frank Vermassen van het UZ in Gent. "Momenteel liggen ongeveer 100 covidpatiënten bij ons, van wie de helft intensieve zorg nodig heeft. Van die mensen is bijna de helft uit een andere regio overgebracht."

"We zitten op een kritiek punt. Indien de curve in de loop van de week begint af te vlakken, kunnen we het net halen. Indien dat niet lukt, wordt het een ramp. Voor ons personeel is het in elk geval psychologisch moeilijker dan in de eerste golf."

Alle bedden intensieve zorg in Brussel in gebruik, tiental patiënten per dag wordt getransfereerd

In Brussel liggen zo goed als alle bedden op de afdeling intensieve zorg vol. Er moeten dus constant patiënten overgebracht worden naar andere ziekenhuizen. In totaal worden 186 COVID-19-patiënten behandeld op intensieve zorg in Brussel. 

"Alle afdelingen van intensieve zorg in Brussel zitten op hun maximumcapaciteit. Dat wil zeggen dat wanneer er nieuwe patiënten bijkomen, er automatisch een transfer moet komen vanuit Brussel naar een van de andere ziekenhuizen in België of het buitenland", zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie.

Op dit moment wordt een tiental patiënten per dag overgebracht naar ziekenhuizen buiten de hoofdstad. Ook Wallonië moet constant transfers organiseren en in Vlaanderen raakt de intensieve zorg ook stilaan vol. Vandaar dat er nu overal extra bedden voor COVID-19-patiënten worden gecreëerd.

Dierenasielen en dierenkapsalons mogen wel open blijven

In tegenstelling tot wat in de nieuwe FAQ van de federale overheid staat, mogen dierenasielen en dierenkapsalons tijdens de lockdown wel openblijven. Dat zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). "Ik tracht dit te laten rechtzetten in de FAQ."

De nieuwe FAQ van de federale overheid vermeldt dat dierenkapsalons moeten sluiten en dat asielen geen publiek meer mogen toelaten. Dit gaat in tegen het meest recente Ministerieel Besluit, dat uitdrukkelijk vermeldt dat 'diensten voor de verzorging, opvang en het asiel van dieren' open mogen blijven, zegt minister Weyts. "Ik vermoed dat de Federale Overheidsdienst de FAQ van de eerste lockdown abusievelijk gekopieerd heeft, wat dierenkapsalons en dierenasielen betreft."

Siemens keert personeel wereldwijd virusbonus tot 1.000 euro uit

Het Duitse concern Siemens gaat wereldwijd zijn personeelsleden, met uitzondering van het hogere management, een coronapandemiebonus betalen die kan oplopen tot 1.000 euro. De beslissing kost het bedrijf in totaal zowat 200 miljoen euro, zo maakte Siemens maandag bekend in München.

Zowat 235.000 werknemers zouden in aanmerking komen voor zo een coronabonus. "De voorbije maanden zijn een enorme uitdaging geweest voor ons bedrijf, die we samen goed doorstaan hebben", aldus topman Joe Kaeser.

Hoofdarts UZ Leuven: "Mijn gevoel is zeker dat de tweede golf zwaarder is dan de eerste"

Ook Gert Van Assche, hoofdarts aan UZ Leuven, heeft het gevoel dat de tweede golf van de coronacrisis zwaarder is dan de eerste. "We nemen nu veel meer patiënten op uit andere regio's dan in maart en april", zegt Van Assche. "Ik ben ons personeel enorm dankbaar voor hun zware inspanningen." UZ Leuven is ondertussen ook overgeschakeld naar fase 2B volgens het noodplan van de overheid.

In UZ Leuven liggen vandaag/maandag 48 COVID-patiënten op intensieve zorg, op het hoogtepunt in april waren het er een vijftigtal. "We verwachten nog een toename van patiënten. We houden ons hart vast, want de knik zal pas over twee weken komen", aldus Van Assche. De arts is wel tevreden met de nieuwe maatregelen die de facto een nieuwe lockdown inluidden. "De realiteit liet zien dat er duidelijk strengere regels nodig waren."

Wereldwijd meer dan 1,2 miljoen mensen aan COVID-19 overleden

In de hele wereld heeft het nieuwe coronavirus reeds aan meer dan 1,2 miljoen mensen het leven gekost. Dat meldt het dashboard van de Johns Hopkins Universiteit (JHU). De JHU gewaagde omstreeks 18.00 uur Belgische tijd van 1.202.081 coronasterfgevallen. Met 231.077 zijn de VS koploper.

Eveneens wereldwijd zijn er reeds 46.688.370 besmettingen geregistreed. Ook hier voeren de VS met 9.220.923, een dag voor de verkiezingen, nog steeds de rangschikking aan. Er waren over de hele planeet ook al 31.156.914 genezingen. Met 7.544.798 is India koploper.

Antwerps parket wil deelnemers van lockdownfeestjes dagvaarden

Het parket van Antwerpen wil zogenaamde lockdownfeestjes strenger aanpakken en gaat meerderjarige aanwezigen die betrapt worden, geen minnelijke schikking meer laten voorstellen maar wel dagvaarden.

De overtreders van de coronaregels zullen dan voor de politierechtbank moeten verschijnen tijdens een speciale coronathemazitting. Minderjarigen zullen worden opgepakt met het oog op voorleiding bij de jeugdrechter en krijgen indien nodig een proces-verbaal over een "verontrustende opvoedingssituatie".

AB en Toneelhuis dicht tot eind dit jaar

Concertzaal AB in Brussel schort  alle publieke activiteiten tot 31 december op. Ze wil daarmee naar eigen zeggen “klare wijn schenken” en haar verantwoordelijkheid opnemen bij het indijken van het coronavirus.

“Uiteraard doen we dit met een stekende pijn in ons muziekhart,” zegt Tom Bonte, algemeen directeur van de AB. “ Naast ons publiek moeten we ook heel wat muzikanten opnieuw slecht nieuws brengen. Net zij hebben het sinds het uitbreken van de pandemie bijzonder moeilijk om de eindjes aan mekaar te knopen.”  Wie een ticket had voor een AB-concert in november of december wordt persoonlijk verwittigd. 

Ook het Antwerpse Toneelhuis (waar de nieuwe productie “Wachten op Godot” liep) annuleert alles tot eind dit jaar. Het Toneelhuis zal ook alle ticketkopers contacteren. Eerder deden ook Bozar in Brussel en De Roma in Antwerpen al de deur dicht voor de rest van het jaar.   

Uithuiszettingen niet opgeschort tijdens tweede lockdown

Uithuiszettingen worden tijdens de tweede lockdown niet opgeschort. Dat zegt het kabinet van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). Groen had eerder op de maatregel aangedrongen, onder meer omdat alle plaatsbezoeken om een woning te huren, zijn stopgezet.

Tijdens de eerste coronagolf verbood minister Diependaele dat huurders uit huis werden gezet. "Deze maatregel moet terug komen", zei Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen). 

Geen voetbal meer in amateurcompetities in 2020

Door een Ministerieel Besluit liggen de amateurcompetities in het voetbal al tot minstens 13 december stil, het bestuur van Voetbal Vlaanderen heeft nu beslist om de competitie weer op te starten vanaf 4 januari. "Al blijft elke beslissing op dit moment uiteraard voorwaardelijk."

Heel wat clubs zaten te wachten op een perspectief voor de rest van het voetbalseizoen. Voetbal Vlaanderen heeft daar nu voor gezorgd door 4 januari als datum voor de heropstart naar voren te schuiven.

Lees het volledige artikel hier:

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen slaakt noodkreet: "Iedereen die aan een bed kan staan, wordt ingezet"

Vanaf vandaag moeten de ziekenhuizen hun capaciteit op de afdeling intensieve zorg nog maar eens uitbreiden. Dat komt door het stijgende aantal covidpatiënten die op die afdeling belandt. Voor de Antwerpse ziekenhuizen van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen is die uitbreiding een hele uitdaging. "Het is een enorme heksentoer", zegt Tom Van de Vreken van ZNA. 

Lees het volledige artikel hier:

Open brief van artsen uit Noord-Limburg: "We maken ons zorgen om u"

Artsen uit Noord-Limburg maken zich zorgen en schreven daarom een open brief. Sommigen onder ons nemen de verstrengde coronamaatregelen nog altijd met een korreltje zout. De artsen uiten hun bezorgdheid en zijn bang en gefrustreerd dat nog zoveel mensen de klik in hun hoofd nog altijd niet gemaakt hebben.

Lees het volledige artikel hier:

Sinterklaas klopt zich op de borst: "Al moet ik met een ruimtepak over de daken lopen, ik zal er staan"

Mocht je je afvragen of de Sint dit jaar wel zou komen met al die rare coronatoestanden: wel, hij komt! Dat laat de Goedheiligman zelf weten in een videoboodschap. Ook al zit hij natuurlijk in de risicoleeftijd, ook al is Spanje een rode zone: hij neemt alle voorschriften in acht en komt in alle veiligheid naar ons toe. En dat kan je thuis op zaterdag 14 november veilig meemaken, op je tv, op je computer, of in de Ketnet-app. "Al moet ik met een ruimtepak over de daken lopen, ik zal er staan!" verzekert de goede Sint.

Lees het volledige artikel hier:

Handelsinformatiekantoor Graydon: "Kunstmatige economie veroorzaakt daling faillissementen, maar "storm" op komst"

De kunstmatige economie zorgt momenteel voor een daling van het aantal faillissementen in België. Dat meldt handelsinformatiekantoor Graydon. In oktober gingen 645 bedrijven over de kop in België. Dat is een daling met 38,3 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

Graydon waarschuwt evenwel voor een faillissementenstorm deze winter, met mogelijk 50.000 bedrijven die over de kop gaan ten gevolge van de coronacrisis.

Over de eerste tien maanden van dit jaar zijn er 6.777 bedrijven failliet gegaan, een daling van 31 procent ten opzichte van dezelfde periode verleden jaar. Ten gevolge van de faillissementen zijn dit jaar volgens Graydon al potentieel 16.435 banen verloren gegaan, een afname van 8,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het faillissement met grootste potentiële banenverlies in oktober was winkelketen Wibra, dat 406 jobs aan zich verbond.

Het aantal faillissementen in het Vlaamse Gewest (336 faillissementen) nam in oktober af met 39,1 procent in vergelijking met oktober 2019 (552 faillissementen). In het Waalse Gewest (176 faillissementen) ging het om een daling met 26,1 procent, in het Brusselse Gewest (127 faillissementen) om een afname met 49,8 procent.

Graydon benadrukt dat de faillissementscijfers op dit moment nog niets zeggen over de reële economie. 

Waarom gaan we nog snel massaal naar de winkels voor ze sluiten? En scheelt er dan iets met "ons gezond verstand"?

Massaal nog naar de winkels, voor ze weer voor een lange tijd sluiten. Zo leek het afgelopen weekend wel, als je de beelden van de grote winkelstraten in het land zag. Maar ligt de verantwoordelijkheid daarvoor nu bij de politiek (die de aangekondigde maatregelen gewoon sneller moest doorvoeren) of bij de burger (en "zijn gezond verstand", waar vaak naar wordt verwezen)? "Een conflict tussen het individuele belang op korte termijn en het collectieve belang op lange termijn", zegt psycholoog Maarten Vansteenkiste. En nog: "Een beschuldigende vinger werkt niet."

Lees het volledige artikel hier:

Aantal nieuwe besmettingen in Nederland is gedaald

In Nederland is het aantal nieuwe besmettingen voor de tweede dag op rij opnieuw gedaald. De voorbije 24 uur zijn er 8.306 besmettingen vastgesteld. Gisteren waren dat er iets meer dan 8.700. Zaterdag lag dat cijfer op 9.819 en vrijdag zelfs op meer dan 11.000. Dat is toch een gevoelige daling op enkele dagen tijd en een trend.

Midden oktober is er in Nederland een nieuwe gedeeltelijke lockdown van kracht geworden waarbij de horeca moest sluiten en de meeste evenementen verboden werden. 

Meest gelezen