Nicolas Maeterlinck

Mysterieus vuurwerk Gent voor 120e verjaardag AA Gent: "Gevaarlijk, ze hadden geen vergunning"

Het was eerst onduidelijk wie een mysterieus vuurwerk afstak afgelopen weekend in Gent. Nu is geweten dat het supporters van voetbalclub AA Gent waren die de 120e verjaardag van hun club wilden vieren. Maar om vuurwerk te mogen afsteken, heb je een vergunning nodig. "Die hadden ze niet, en dat is gevaarlijk", zegt Eva Houpels van de Gentse politie.

Afgelopen weekend kon je in de buurt van de Watersportbaan in Gent een luid vuurwerk horen afsteken. De Gentse politie kreeg heel wat meldingen binnen. Toen de politie ging kijken, was het nog niet onmiddellijk duidelijk wat er aan de hand was. "Achteraf heeft een supportersvereniging van voetbalploeg AA Gent de actie opgeëist", zegt Eva Houpels van de Gentse politie. 

Het zal je maar overkomen dat je tuinhuis in brand staat door een illegaal vuurwerk in de buurt
Eva Houpels van de Gentse politie

Verjaardag AA Gent

De feestgangers wilden de 120e verjaardag van hun voetbalclub vieren. Maar de Gentse politie is niet opgezet met de actie. "Het vuurwerk was niet aangevraagd. Er was helemaal geen vergunning om dat te mogen doen", zegt Houpels. Bovendien is dat te gevaarlijk: "Vuurwerk afsteken in een stedelijke omgeving is niet aan te raden. Dat moet onder gecontroleerde en veilige omstandigheden gebeuren."

Houpels wil vooral benadrukken dat vuurwerk afsteken in Gent absoluut niet kan zonder vergunning: "De brandweer moet aanwezig zijn. Het zal je maar gebeuren dat je met een houten constructie in je tuin staat, en het schiet in brand door een vonk van vuurwerk. Dat is wel niet de bedoeling."

Ook buurtbewoners vielen uit de lucht. Sommige Gentenaars dachten dat het vuurwerk er was om het zorgpersoneel in het Jan-Palfijnziekenhuis, dat in de buurt ligt, te steunen in deze coronatijden. Maar niks is minder waar dus.

Meest gelezen