Bron: UZ Leuven

Eerste nationale superlabs van start: extra capaciteit moet testen van mensen zonder symptomen straks weer mogelijk maken 

Vandaag starten drie nationale superlabs voor het analyseren van coronatests. In het Universitair Ziekenhuis van Gent opent een lab waar tot 7.000 corona-testen per dag verwerkt kunnen worden. Ook in Leuven en het Waalse Bergen is zo'n lab gestart. In totaal moeten 8 universitaire laboratoria samen het nationale testplatform vormen. De laboratoria moeten klinische labo's ontlasten, en moeten het binnenkort weer mogelijk maken om asymptomatische personen te testen.

Al in de zomer beloofde toenmalig minister Philippe De Backer dat er in ons land een nationaal testplatform zou komen. Acht universitaire laboratoria moesten samen dat platform vormen. Ze zouden aangestuurd worden door de federale overheid. Nu zijn de eerste drie superlabs opengaan, onder meer in het UZ Gent en het UZ Leuven. Binnen twee weken moeten alle 8 laboratoria in werking zijn getreden. "In totaal moeten we samen meer dan 50.000 tests per dag uitvoeren." De laboratoria testen de wissers die afgenomen werden in de neus en de keel, en detecteren zo of iemand besmet is met het coronavirus.

Het superlab van het UZ Gent zal zeker 7.000 tests per dag uitvoeren. Ze heeft daarvoor 40 medewerkers aangeworven. "Het blijft een vrij intellectuele daad. We hebben de juiste mensen geselecteerd om dat te kunnen aanpakken", zegt Verhasselt.  De tests zullen ook snel tot resultaat leiden. "We engageren ons om binnen de 24 uur resultaat te kunnen doorgeven", zegt Verhasselt. 

Bekijk hieronder ook de reportage in "Het Journaal" over de nieuwe testlaboratoria: (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Doordat het lab ondersteund wordt door de federale overheid maakt het diensthoofd zich sterk dat het aantal tests op peil zal blijven. "Internationaal is iedereen op zoek naar de nodige instrumenten, plastics en reagentia. Het blijft dus een gevecht. Maar de federale overheid heeft voor alle laboratoria een groot volume aangekocht. Ik heb er goede hoop op dat we niet zonder reagentia zullen vallen", zegt het diensthoofd.

Ik heb er goede hoop op dat we opnieuw asymptomatische mensen gaan testen. Dat is de meest rationele aanpak

Bruno Verhasselt, diensthoofd lab UZ Gent

Ons land heeft de teststrategie onlangs aangepast. Niet iedereen kan tegenwoordig zomaar worden getest. Maar eerder was al vooropgesteld dat vanaf 15 november asymptomatische personen opnieuw getest zullen kunnen worden. Met de 8 nieuwe universitaire laboratoria zou dat moeten lukken. "Ik heb er echt goede hoop op dat dat lukt", zegt Verhasselt daarover. "Ik denk dat niemand happy was dat de teststrategie werd aangepast. Dat was een pragmatische beslissing omdat de laboratoria overspoeld werden en omdat het federaal platform waarover we spreken nog niet klaar was. Maar dat is een tijdelijke maatregel en we gaan terug naar de meest rationele aanpak, dat is screenen van asymptomatische mensen die een risicocontact gehad hebben. Zo moeten we verder werken", aldus het diensthoofd.

Meest gelezen