foto Tab Architects / Barozzi Veiga

Nieuw Joods Museum krijgt zes verdiepingen en een open blik op Brussel

Het Joods Museum in hartje Brussel wordt grondig verbouwd door Belgische en Spaanse architecten. Tegen 2025 moet het klaar zijn.

In de Zavelwijk van Brussel nabij de Marollen ligt het Joods Museum, dat helaas vooral in het nieuws kwam door de terreuraanslag van 24 mei 2014, waarbij 4 doden te betreuren vielen. Het Museum is nogal krap gevestigd in een voormalig winkelpand uit 1901, maar daar komt binnenkort verandering in. De winnaars van de architectuurwedstrijd zijn nu bekend.

Voor de grondige verbouwing zal worden gewerkt met Tab Architects uit Gent, Barozzi Veiga uit Barcelona en met Barbara Van der Wee, experte inzake herbestemming van historische gebouwen. Tijdelijke tentoonstellingen zullen ondergronds gaan, in een nieuwe grote ruimte van 360 vierkante meter. De vaste collectie van het Joods Museum wordt gespreid over vier verdiepingen. 

Bovenaan het toekomstige Joods Museum bieden een  nieuwe loggia en terras uitzicht op de Brusselse skyline. Dat bovendeel is ook zichtbaar vanaf de straat en wordt alleszins een blikvanger.

Tegen 2025 zou het nieuwe Joods Museum klaar moeten zijn. Het wordt gefinancierd door Beliris (het Brussels Gewest), de Franse Gemeenschap en het Joods Museum zelf. Het museum toont Joods erfgoed, organiseert tijdelijke tentoonstellingen die aansluiten bij actuele onderwerpen en educatieve activiteiten voor scholen, maar het is wegens corona net zoals alle andere culturele instellingen tijdelijk gesloten.

Meest gelezen