Pexels-Andrea

Zelfstandigenkoepel Unizo roept op: "Bel ons als je met mentale problemen zit, wij luisteren"

Zelfstandigenorganisatie Unizo Oost-Vlaanderen is gestart met een gratis telefoonlijn voor ondernemers met mentale problemen. De koepel merkt dat er meer vragen komen die veel verder gaan dan het zakelijke. "We willen in deze crisistijden daarom een extra inspanning doen en ondernemers met psychische problemen zoveel als mogelijk ondersteunen. Indien nodig, verwijzen we hen door naar andere instanties", zegt voorzitter Jos Vermeiren.

Unizo start met een gratis telefoonlijn om zaakvoerders te helpen met mentale problemen. De werkgeversorganisatie heeft al jaren een infolijn. Maar die lijn werd oorspronkelijk gebruikt om zakelijk advies te geven. Hoe start ik een zaak, hoe kan ik mijn zaak rendabeler maken of vragen over de financiële kant van het ondernemen. Maar in deze periode merken de medewerkers van de hulplijn dat er meer en meer vragen komen die niks met dat zakelijke te maken hebben. Er komen nu vragen van ondernemers die het mentaal erg moeilijk hebben.

Achter elke ondernemer staat een man, vrouw, partner en familie. Voor de ondernemers, en hun entourage, willen we er nu extra zijn

Jos Vermeiren van Unizo

Hulplijn voor mentale problemen

"We hebben een coronahotline opgezet omdat deze periode dramatisch lijkt te worden voor heel wat ondernemers. We krijgen dagelijks tientallen telefoons van zaakvoerders die met de handen in de haren zitten. Ze stellen vaker vragen die niks met het financiële of het economische aspect te maken hebben." De ondernemers kunnen 24 op 24 naar de telefoonlijn bellen. "We willen hen met dit initiatief laten weten dat ze niet alleen zijn. Indien nodig verwijzen we hen door naar experten."

Medewerkers die ervaring hebben

Als je belt naar het nummer kom je terecht bij een medewerker met ervaring, iemand die ondernemers begrijpt, zegt Vermeiren: "Onze medewerkers spreken de taal van ondernemers. Zij kunnen hen bijstaan in moeilijke situaties zoals bij faillissementen", zegt Vermeiren. Maar de lijn kan nu ook fungeren als een soort tussenstop naar andere kanalen, indien nodig. "Met de huidige situatie wordt vaker doorverwezen naar instanties die kunnen helpen met psychische problemen. Zoals bijvoorbeeld de zelfmoordlijn of tele-onthaal. Die hebben nog meer expertise op dat vlak natuurlijk."

Veel ondernemers zijn nog niet hersteld van de vorige lockdown. Die zijn nog steeds aan het bloeden

Jos Vermeiren van Unizo

"Veel ondernemers zijn nog niet hersteld van de vorige lockdown. Denk maar aan de event-, de horeca- en retailsector. Die zijn nog altijd aan het bloeden. Deze tweede lockdown is een extra klap", zegt Vermeiren nog. En het zijn niet alleen de ondernemers zelf: "Achter ieder van hen staat ook een man of een vrouw, een vader, een moeder, een vriend. Die voelen zich ook vaak onterecht schuldig. We willen hen allemaal een schouder aanbieden."

0800 20 750

Maar iedere burger kan zelf ook ondernemers ondersteunen: "De consument kan handelaars steunen door lokaal te winkelen, of zelfs take-away te bestellen", zegt Vermeiren. "Maar ook de lokale overheid kan hen ondersteunen met de nodige financiële steunmaatregelen." Het nummer 0800 20 750 is altijd bereikbaar, niet alleen voor Unizo-leden: "Alle zaakvoerders met problemen in deze periode mogen bellen."

Meest gelezen