Nanaia Mahuta uit Maori-gemeenschap opvallende nieuwe minister van Buitenlandse Zaken in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland heeft premier Jacinda Ardern haar nieuwe regering voorgesteld. En er was een opvallende keuze voor de post van Buitenlandse Zaken: Nanaia Mahuta. Ze is lid van de Maori-gemeenschap, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, en ze heeft een opvallende en typische Maori-tatoeage op de kin. 

Jacinda Ardern en haar sociaaldemocratische partij wonnen de verkiezingen onlangs op een overtuigende manier. Vannacht heeft ze haar nieuwe regering voorgesteld. Het gaat om een regering van haar sociaaldemocraten van Labour, aangevuld met enkele groene ministers. Opvallend is de aanwezigheid van vijf ministers van de Maori-gemeenschap en ook enkele andere portefeuilles gaan naar etnische minderheden, zoals Kris Faafoi (Justitie) afkomstig van het eiland Tokelau in de Stille Oceaan en Priyanca Radhakrishnan (Werk en Diversiteit), met roots in India.

Premier Ardern had beloofd om een zeer diverse en multiculturele ploeg samen te stellen, die een afspiegeling zou zijn van de Nieuw-Zeelandse maatschappij. Die belofte was deels een gevolg van de racistische aanslag vorig jaar in Christchurch waarbij 50 moslims in twee moskeeën werden vermoord door een blanke extremist uit Australië. 

De meest opvallende benoeming is die van Nanaia Mahuta op Buitenlandse Zaken. Zij was al parlementslid voor Labour en minister, maar krijgt nu dus een belangrijke promotie. Ze is niet enkel de eerste vrouw in deze functie, op haar nieuwe post wordt zij ook het gezicht van Nieuw-Zeeland in de wereld en dat met de erg opvallende tatoeage op de kin die typisch is voor de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland of Aotearoa, zoals die eilandstaat in de taal van de Maori heet.

De Maori treden opnieuw op het voorplan

De keuze voor Nanaia Mahuta als hoofd van de diplomatie is uiteraard geen toeval, maar past wel in een trend. De Maori zijn verwant met de Polynesiërs van eilanden zoals Hawaï en Tahiti in de Stille Oceaan en zijn rond 1300 of mogelijk vroeger aangekomen op Nieuw-Zeeland. Met hun krijgerscultuur lieten ze niet over zich heen lopen door latere westerse kolonisatoren zoals de Nederlandse "ontdekker" van Nieuw-Zeeland Abel Tasman in 1642 mocht ondervinden. (Lees verder onder de foto).

Gezichtstatoeages behoren tot de cultuur van de Maori en andere Polynesische volkeren.
AP1997

Britse kolonisten kregen pas in 1840 greep op Nieuw-Zeeland en dan nog na een verdrag met sommige Maori, dat van Waitangi. Daarna namen de Britten alsmaar meer land in en speelden ze de Maori-clans tegen elkaar uit in brute oorlogen. 

Officieel identificeren 70 procent van de inwoners zich als blank met 16 procent als Maori en de rest zijn afkomstig uit Azië of eilanden in de Stille Oceaan. De laatste jaren zijn er steeds meer gemengde huwelijken tussen blanken en Maori en identificeren steeds meer mensen hun (gedeeltelijke) Maori-afkomst, waar die vroeger verborgen werd. Het meest opvallende kenmerk van de Maori-cultuur is de "haka" of oorlogsdans waarmee ook blanke spelers hun internationale tegenstanders in rugby- en voetbalwedstrijden graag uitdagen. Die haka is echter niet typisch voor Nieuw-Zeeland en komt ook voor op andere eilandstaten in de Stille Oceaan. Toch klagen Maori nog altijd over discriminatie en achteruitstelling ook in het moderne Nieuw-Zeeland.

Meest gelezen