Represented by ZUMA Press, Inc.

Vaticaan nuanceert holebi-uitspraken van paus: "Hij bedoelde niet dat ze een gezin mochten stichten"

Sommige uitspraken van paus Franciscus over holebi's in de documentaire die vorige maand is voorgesteld, zijn uit de context gerukt. Dat zegt het Vaticaan in een brief naar de bisschoppen. "Twee afzonderlijke antwoorden werden aan elkaar geplakt, zonder de juiste context." Lees: het Vaticaan is niet radicaal van gedacht veranderd en blijft gekant tegen het homohuwelijk of -adoptie.

Het leek wel een bommetje binnen het Vaticaan, de uitspraken die de paus deed in de documentaire "Francesco" van  regisseur Jevgeni Afineevski die eind vorige maand in premiére ging. "Homoseksuelen zijn kinderen van God en hebben het recht om als een familie te leven. Niemand zou zich daarover slecht moeten voelen", zo klonk het. "Wat ze nodig hebben, is een wettelijk samenlevingscontract zodat ze wettelijk beschermd zijn."

De uitspraken kregen lof van liberalen binnen de Kerk, kritiek van de conservatieven. En dus zag het Vaticaan zich genoodzaakt om een en ander te verduidelijken. "Twee losse antwoorden werden aan elkaar geplakt, zonder de juiste context. En dat heeft tot verwarring geleid", zo staat te lezen in een brief, gericht aan de bisschoppen. Het was aartsbisschop Franco Coppola die de brief op Facebook plaatste. Bronnen binnen het Vaticaan bevestigen de inhoud van de brief ook aan persbureau Reuters. 

Eerst het eerste deel van de brief. "Ze hebben het recht om als een familie te leven". Veel mensen concludeerden uit die zin dat de paus vond dat koppels van hetzelfde geslacht een gezin mochten stichten en dus kinderen adopteren. Maar dat is een foute conclusie, zo klinkt het. "De Heilige Vader maakte een verwijzing naar de noodzaak dat een zoon of dochter met een homoseksuele oriëntatie nooit gediscrimineerd mag worden in een gezin", zo staat te lezen in de brief. "Niemand kan uit de familie worden gegooid." Lees: holebi's mogen van de paus niet worden verstoten binnen hun eigen gezin, maar mogen niet zélf een gezin stichten. 

Het tweede deel van het antwoord - "ze hebben nood aan een wettelijk samenlevingscontract" - gaat volgens het Vaticaan over een specifieke situatie in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, waar Franciscus al voor pleitte toen hij daar aartsbisschop was. Maar "hij benadrukte wel dat het een ongerijmdheid is om over een homohuwelijk te spreken". "Die context was niet aanwezig in de documentaire."

"De paus heeft verwezen naar bepaalde staatsvoorzieningen en zeker niet naar de leer van de Kerk, die hij in de afgelopen jaren talloze keren heeft bevestigd", zo schrijft het Vaticaan. Volgens de Kerk zijn "homoseksuele neigingen" niet zondig, maar "homoseksuele handeling" wel. Holebi's moeten volgens de Kerk ook met respect worden behandeld. 

Tot slot: regisseur Afineevski liet lange tijd uitschijnen dat hij zélf de interviews had gedaan, maar later bleken de beelden te komen uit een ruw interview van de Mexicaanse omroep Televisa, van mei vorig jaar, gefilmd met de camera's van het Vaticaan. De bewuste citaten zijn echter nooit uitgezonden op de Mexicaanse televisie. 

Meest gelezen