Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Professor, vrouwenrechtenactiviste en de tweede mevrouw Biden: wie is Jill Biden, de nieuwe first lady in de VS?

Jill Biden is de vrouw aan de zijde van de verkozen president van de Verenigde Staten. Al sinds haar termijn als "second lady" tijdens de regering-Obama zet professor Jill Biden zich in voor beter onderwijs en de ondersteuning van militaire families. Toch zal ze als first lady, aan de zijde van Joe Biden, veeleer in de coulissen van de macht blijven en dat is een bewuste keuze.

Jill Tracy Jacobs is geboren op 3 juni 1951 in Hammonton (New Jersey) als oudste van vijf zussen. Ze groeit op in Willow Grove (Pennsylvania), een buitenwijk van Philadelphia, en trouwt op zeer jonge leeftijd met haar toenmalige jeugdliefde, Bill Stevenson. Tijdens haar studies drijven de twee uit elkaar en scheiden ze.

Jill en Joe Biden leren elkaar in 1975 kennen tijdens een blind date, geregeld door de broer van Joe. Jill is dan 24 en studeert aan de universiteit. Joe, 33 op dat moment, is senator. Ze trouwen twee jaar later, in 1977. Joe Biden is dus Jills tweede man. Maar Jill is ook Joe Bidens tweede vrouw. Zijn eerste vrouw kwam om het leven in een auto-ongeluk. Vier jaar na hun huwelijk bevalt Jill van een dochter, Ashley. (Lees voort onder de foto.)

Jill Biden, samen met Joe Biden en dochter Ashley in 1988.
AP2008

Eigenlijk moeten we "professor Jill Biden" zeggen, want ze heeft een bachelordiploma en twee masterdiploma's op haar naam staan en behaalt ook op latere leeftijd, in 2007 na decennia lesgeven, een doctoraat in educatieve studies. Ze krijgt het overhandigd door haar man Joe. Vanaf 2009 geeft Biden Engelse les aan de North Virginia Community College.

Tijdens haar termijn als "second lady" (de vrouw van de vicepresident) onder de regering-Obama, is Jill Biden een fervente voorstander van een meer toegankelijk (hoger) onderwijs en streeft ze naar meer vrouwenrechten. Zo heeft ze reizen gemaakt naar Afrika en Azië om die problemen op de agenda te zetten.

Jill Biden is op dat moment overigens de eerste second lady die een voltijdse baan behoudt. In die 8 jaar blijft ze voltijds voor de klas staan. "Les geven is niet wat ik doe, het is wat ik ben", zei ze daar onlangs over op Twitter. (Lees verder onder de video.)

BEKIJK hier beelden van een reis naar Afrika in 2014:

Videospeler inladen...

Daarnaast heeft ze ook twee initiatieven opgestart voor het ondersteunen van militairen: de "Delaware Boots on the Ground" in haar thuisstaat Delaware, en "Joining Forces", een initiatief dat ze samen met voormalige first lady Michelle Obama nam. De initiatieven willen militairen - en vooral hun families - ondersteunen wanneer een militair ingezet wordt in het buitenland.

Sinds 1993 staat ze ook aan het hoofd van een stichting die meisjes en jonge vrouwen informatie verschaft over het belang van een vroege diagnose van borstkanker: de "Biden Breast Health Initiative". (Lees verder onder de foto.)

Voormalig first lady Michelle Obama en Jill Biden op een event voor "Joining Forces".

Jill Biden publiceert ook enkele boeken. In 2012 verschijnt een kinderboek van haar hand: "Don't forget, God bless our troops". Het is gebaseerd op de ervaringen van haar kleindochter, die opgroeit in een militaire familie. In 2019 publiceert ze"Where the light enters", waarin ze vertelt over hoe ze verliefd is geworden op Joe en over hun eerste jaren samen.

Als first lady zal Jill Biden - op eigen vraag - vooral in de coulissen van het Witte Huis plaatsnemen. Tijdens de campagne van haar man, zagen we een zeer politiek actieve Jill, maar dat zal veranderen. Ze wil zo veel mogelijk media-aandacht vermijden en zal zich net als haar voorganger Melania Trump inzetten voor de zaken die zij belangrijk vindt: onderwijs, vrouwenrechten en het ondersteunen van militaire families.

Tijdens de Democratische Conventie, waarop Joe Biden als presidentskandidaat werd bevestigd, omschreef hij zijn vrouw als volgt: "Iedereen in dit land, denk aan je favoriete leerkracht die jou het vertrouwen gaf om in jezelf te geloven. Dat is het soort first lady dat Jill Biden zal zijn."

Jill Biden zet zich voornamelijk in voor een beter en meer toegankelijk onderwijs.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen