Russische "worstenkoning" vermoord met kruisboog, "doet denken aan bizarre afrekeningen uit de jaren 90"

Twee gemaskerde inbrekers hebben zondagnacht de Russische vleesmagnaat Vladimir Maroegov, ook bekend als de "worstenkoning", met een kruisboog vermoord. De moord gebeurde in de sauna van zijn landgoed buiten Moskou. "Dit doet denken aan een aantal bizarre afrekeningen in de jaren 90. Een van de vermoedelijke daders is gearresteerd. Het zou een ordinaire roofmoord kunnen zijn, maar het blijft opmerkelijk dat ze voor zo een wapen hebben gekozen", zegt onze correspondent Geert Groot Koerkamp.

De Russische oligarch Vladimir Maroegov is om het leven gebracht in zijn buitensauna op zijn landgoed ongeveer 40 kilometer ten westen van Moskou. Maroegov en een vriendin werden door twee gemaskerde inbrekers belaagd. De vrouw wist door het raam te ontsnappen en de politie te bellen vanuit het huis van de buren.

"Het verhaal doet denken aan enkele incidenten uit de jaren 90. Zoiets hebben we de laatste jaren niet meer gehoord. Er zijn twee mannen binnengedrongen in de buitensauna. Ze hebben Maroegov en een vriendin van hem vastgebonden en bedreigd. Ze zouden hen ook gemarteld hebben en geld hebben geëist. Uiteindelijk hebben ze Maroegov met een kruisboog in de borst geschoten", zegt Ruslandcorrespondent Geert Groot Koerkamp.

Het zou een ordinaire roofmoord kunnen zijn, maar het blijft heel opmerkelijk dat ze voor zo een wapen hebben gekozen

Maroegov is geen heel grote naam onder de Russische oligarchen, maar hij had een groot vermogen verzameld. "Hij was de eigenaar van twee grote vleesfabrieken. Daarnaast zat hij ook in de wijnhandel en het bouwwezen. Het was een man die van alle markten thuis was."

De dood van Maroegov is heel opmerkelijk. "Het herinnert aan een aantal bizarre afrekeningen in de jaren 90. Inmiddels is bekend dat een van de vermoedelijke daders is gearresteerd. Wat de ware toedracht is, is nog niet duidelijk. Het zou een ordinaire roofmoord kunnen zijn, maar het blijft heel opmerkelijk dat ze voor zo een wapen hebben gekozen. Ze hadden overigens ook een vuurwapen bij zich", besluit Groot Koerkamp.

Meest gelezen