Agentschap Zorg en Gezondheid wil dat sneltestbus activiteiten stopt: "Dit is onwettig" 

De sneltestbus, die nu rondrijdt in Oost-Vlaanderen, is op dit moment niet reglementair. Dat zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid. De bus moet gezien worden als een bevolkingsonderzoek, waarvoor toestemming nodig is. En die is niet gevraagd. Het agentschap stuurde daarover een brief naar de organisator, een verzekeringsmaatschappij.

Sinds vorige week rijdt in Oost-Vlaanderen een zogenoemde "sneltestbus" rond. Het is een privé-initiatief van een verzekeringsmaatschappij. De bus kan ingehuurd worden door bedrijven die hun personeel graag willen laten testen. Dat gebeurt dan via corona-sneltesten. Het kost zo'n 80 euro, en binnen de 20 minuten krijg je al het resultaat. Maar het Agentschap Zorg en Gezondheid meldt nu dat het initiatief op dit moment niet reglementair is. Eerder was er ook al kritiek op gekomen op de bus door een groep Oost-Vlaamse huisartsen.

Volgens ons is het onwettig wat ze daar doen

Joris Moonens, Agentschap Zorg en Gezondheid

De testbus valt namelijk onder de voorwaarden van een bevolkingsonderzoek, en daarvoor is toestemming van het agentschap nodig. Dat is niet gebeurd. "Volgens ons kan zo'n bus niet. Het druist in tegen Vlaamse wetgeving", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Als je niet-zieke mensen screent dan ben je een bevolkingsonderzoek. En dan is telkens toestemming nodig, zodat goed kan afgewogen worden of de voordelen van zo'n screening wel opwegen tegen de eventuele nadelen. Dat is hier niet gebeurd. We hebben de initiatiefnemers dan ook op de hoogte gebracht met een brief. Volgens ons is het onwettig wat ze daar doen."

Ik zou aanraden: ga niet zomaar in op zo'n initiatief, dat ook niet in lijn is met de nationale teststrategie

Joris Moonens, Agentschap Zorg en Gezondheid

De organisator zou natuurlijk de toestemming kunnen vragen. "Wie een bevolkingsonderzoek wil organiseren, kan daar inderdaad de toestemming voor vragen. Maar in afwachting mag je zo'n onderzoeken natuurlijk niet uitvoeren. Daar kunnen ook geldboetes op volgen", zegt Moonens. De geldboetes gaan tot 100.000 euro. Het is nog niet duidelijk of die ook opgelegd zullen worden. "We onderzoeken met onze juridische dienst of en hoe we moeten optreden tegen dit initiatief. We hebben met hen contact opgenomen, maar kregen nog geen reactie. Ik kan nog niet zeggen in welke mate we gaan optreden. Misschien kunnen we nog tot een vergelijk komen", zegt Moonens.

Het Agentschap raadt dan ook af om zomaar met een dergelijk initiatief in zee te gaan. "Voor een bedrijf of particulier zou ik aanraden om het advies van de arbeidsgeneeskundige dienst of eigen arts te volgen", zegt Moonens. "En dus niet zomaar in te gaan op zo'n initiatief dat ook niet in lijn is met de nationale teststrategie, waar bepaald wordt wie met welke testen getest moet worden en wat er met die testen moet gebeuren. En trouwens, het is niet omdat je mensen in je bedrijf sneltesten laat doen dat ze niet meer in quarantaine moeten. Wat misschien een valse belofte is van dat soort initiatieven." Wie dus een hoogrisicocontact had, maar negatief testte na een sneltest, moet dus tóch in quarantaine.

Bekijk hier de reportage over de sneltestbus in het Journaal van 29 oktober 2020:

Videospeler inladen...

Meest gelezen