Videospeler inladen...

Thaise koning in zeldzaam gesprek met buitenlandse journalisten: "Thailand is land van compromis"

Is de Thaise koning Maha Vajiralongkorn bereid tot meer democratie in zijn land? In een - ultrakort - interview met buitenlandse journalisten noemt hij Thailand "het land van het compromis". Een zeldzaam gesprek, want het was de eerste keer sinds 1979 dat buitenlandse journalisten hem een vraag konden stellen.

Al vier maanden betoogt een deel van de Thaise bevolking voor meer democratie. Zowat elke dag lopen de straten van de hoofdstad Bangkok vol met duizenden tot tienduizenden demonstranten. Ze eisen onder meer een nieuwe grondwet, het ontslag van huidig premier Prayut, die door een staatsgreep aan de macht kwam en minder macht voor het koningshuis. De voorbije jaren heeft de koning zijn macht alleen maar verstevigd.

Voor het eerst in tientallen jaren worden het koningshuis en de politieke elite echt onder druk gezet. De betogers - veelal jonge mensen - doorbreken daarbij ook een taboe door openlijk over het koningshuis te praten. In Thailand staan er zware straffen op kritiek op de koning of zijn familie. Majesteitsschennis kan leiden tot 15 jaar gevangenis.

In al die maanden heeft koning Vajiralongkorn, die 4 jaar geleden zijn vader opvolgde, amper een woord gezegd in het openbaar over de protesten. Tot gisteren. Na een religieuze ceremonie in het Koninklijk Paleis begroette de koning een mensenmassa die buiten op hem stond te wachten. Daar kreeg hij plots een vraag voorgeschoteld van buitenlandse journalisten.

Voor de camera's van het Amerikaanse CNN en het Britse Channel 4 News antwoordde de koning eerst "geen commentaar" op de vraag wat hij te zeggen had tegen de vele demonstranten die dagelijks de straat op gaan. Om vervolgens drie keer te zeggen: "We houden evenveel van hen." Op de vraag of er plaats is voor een compromis met de betogers, antwoordde hij: "Thailand is het land van het compromis." Suggereert de koning hier dat er misschien een uitweg is voor het maandenlange volksprotest in zijn land? (De tekst gaat voort onder de video.)

Bekijk hier het korte interview:

Videospeler inladen...

Maar meer liet de koning niet los. Op de beelden van Channel 4 is te zien hoe hij en de koningin snel de straat oversteken en de rest van de menigte begroeten. Maar de koning geeft duidelijk ook enkele aanwijzingen aan zijn dochter, prinses Sirivannavari, waarop zij opnieuw op de journalisten toestapt. "Wij houden van het Thaise volk", voegt ze eraan toe. "Wat er ook gebeurt. En dit land is vredevol. Ik hou ervan. Dit is echte liefde, zoals u hier kunt zien."

Het - ultrakorte - interview kan zeldzaam genoemd worden. Het is de eerste keer sinds 1979 dat de 68-jarige koning geïnterviewd wordt door buitenlandse journalisten. In die tijd was hij nog kroonprins. 

Bekijk hier de reportage van Channel 4 News:

Meest gelezen