22 doden bij terreuraanval op de universiteit van de Afghaanse hoofdstad Kaboel

Vanochtend is een bende gewapende mannen de campus van de universiteit van Kaboel binnengevallen. Volgens de regering zouden er 22 doden en 22 gewonden zijn gevallen. De drie terroristen zouden intussen zijn uitgeschakeld door het Afghaanse leger. De aanslag is opgeëist door IS.

Vanochtend vroeg waren een explosie en geweerschoten te horen nabij de universiteit van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Een groep gewapende mannen was de campus binnengevallen. Leger en politie hadden de campus afgesloten en konden een groot aantal studenten evacueren. 

Volgens de regering zijn er bij de aanval 22 doden en 22 gewonden gevallen. Het leger zou de drie aanvallers hebben doodgeschoten en het beleg zou dus achter de rug zijn.

De vijanden van Afghanistan en van onderwijs zijn binnengedrongen in de universiteit

Tariq Arian, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken

De aanslag is vanavond opgeëist door de terreurgroep IS. Dat gebeurde via de gebruikelijke mediakanalen. Het vermoeden wees al langer in die richting, zeker nadat de talibanrebellen eerder op de dag elke betrokkenheid bij de aanval hadden ontkend.

Wellicht viseerde IS een Iraans literair evenement dat vanochtend moest beginnen in de universiteit. Daarbij zouden een aantal politici, maar ook de Iraanse ambassadeur aanwezig geweest zijn. Die zijn echter niet gewond geraakt. 

De extreem-soennitische terreurgroep IS is erg gebeten op sjiieten, die de meerderheid vormen in Iran. Ook in het centrum van Afghanistan is er een sjiitische gemeenschap van de Hazara-minderheid. Die is al vaker het doelwit geweest van terreurdaden. De haatpropaganda van IS beschouwt de sjiieten als "afvallige moslims" en heeft opgeroepen om leden van die religieuze beweging te vermoorden.  Ook in Iran heeft IS al aanslagen uitgevoerd. 

Meest gelezen