Istanbul Fire Authority

Twee meisjes van 3 en 14 jaar 3 dagen na aardbeving levend vanonder puin gehaald in Turkije

In de Turkse stad Izmir hebben reddingswerkers een 3-jarige peuter en een 14-jarig meisje levend van onder het puin gehaald, bijna 3 dagen na de zware aardbeving in de Egeïsche Zee. Het aantal doden is intussen opgelopen tot 85.

Vreugde en verdriet in de Turkse kuststad Izmir. In de loop van de nacht vonden reddingswerkers nog enkele lichamen van omgekomen burgers. Maar ze konden ook twee jonge meisjes levend vanonder het puin halen.

Het 14-jarige meisje Idil Sirin lag 58 uur bedolven, maar kon uiteindelijk gered worden. Haar 8-jarig zusje zou de aardbeving niet overleefd hebben, volgens lokale media.

Ik dacht dat ze dood was. Toen ik het stof van haar gezicht wreef, opende ze haar ogen. Ik was stomverbaasd

Reddingswerker Muammar Celik

Zo'n 7 uur later werd een nog jonger meisje gered, de 3-jarige peuter Elif Perincek. Zij lag 65 uur bedolven onder het puin van het appartementsgebouw waarin ze met haar familie woonde. Het gebouw van acht verdiepingen stortte volledig in.

Muammar Celik, de reddingswerker die haar vond, vertelde aan lokale media dat hij eerst dacht dat ze dood was. "Ze had stof op haar gezicht en haar gezicht was wit. Toen ik het stof eraf veegde, opende ze haar ogen. Ik was stomverbaasd. Het was een echt mirakel."

Zaterdag konden reddingswerkers haar moeder, twee zussen en broer al bevrijden. Een van de kinderen is nadien wel overleden. Verschillende andere bewoners van het appartementsgebouw zijn in het ziekenhuis opgenomen. Met de twee meisjes erbij zijn de voorbije dagen al meer dan 100 mensen levend vanonder het puin gehaald. (De tekst gaat voort onder de beelden.)

Videospeler inladen...
AP

Bij de beving in de Egeïsche Zee, tussen Griekenland en Turkije, zijn al zeker 85 mensen om het leven gekomen. De meeste doden vielen in Izmir. Op het Griekse eiland Samos kwamen 2 tieners om. Bijna 1.000 mensen raakten gewond.

Turkije is uiterst gevoelig voor aardbevingen. De aardbeving van vrijdag, met een kracht van 6,9, was de meest dodelijke in Turkije sinds 2011. Een aardbeving in Van, in het oosten van Turkije, eiste toen meer dan 500 levens. In 1999 kwamen bij twee zware aardbevingen in het noordwesten van Turkije 18.000 mensen om het leven.

Meest gelezen