BELGA

Uitbreiding intensieve zorg ZNA: "Iedereen die aan een bed kan staan, wordt ingezet"

Vanaf vandaag moeten de ziekenhuizen hun capaciteit op de afdeling intensieve zorg nog maar eens uitbreiden. Dat komt door het stijgende aantal covidpatiënten die op die afdeling belandt. Voor de Antwerpse ziekenhuizen van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen is die uitbreiding een hele uitdaging. "Het is een enorme heksentoer", zegt Tom Van de Vreken van ZNA. 

Het ZNA is met haar 9 ziekenhuizen de grootste ziekenhuisfusie in ons land. Oorspronkelijk moest 60 procent van het aantal bedden op intensieve zorg voorbehouden worden voor covidpatiënten. Intussen is dat al de volledige afdeling. "We moeten van 44 naar 74 bedden op de afdeling intensieve zorg. En er moeten ook nog eens 264 gewone verpleegbedden bijkomen voor covidpatiënten die er minder erg aan toe zijn. Dat is een enorme heksentoer", zegt Van de Vreken.

Bedden en apparatuur is nog het gemakkelijkste. Vooral personeel vinden is een uitdaging

Tom Van de Vreken, woordvoerder ZNA

Ook verpleegkundigen die dokters bijstaan bij raadplegingen worden overgeplaatst. "Bedden en apparatuur is nog het gemakkelijkste om in orde te krijgen. Personeel vinden is de grootste uitdaging", vertelt Van de Vreken. "Iedereen die aan een bed kan staan, wordt ingezet om daar patiënten te verzorgen. Mensen van operatiekwartieren worden bijvoorbeeld overgeplaatst naar intensieve zorg."

Situatie blijft zorgwekkend

Volgens de recentste cijfers stijgt het aantal ziekenhuisopnames iets minder snel. Toch blijft de situatie zorgwekkend. Het aantal covidpatiënten op intensieve zorg zal nog een tijdje blijven toenemen, zegt Sciensano.

Meest gelezen