Website Veld en Duin Bredene

Vakantieparken en campings sluiten vandaag, grotendeels: "Wie een eigendom heeft, blijft welkom"

De meeste gasten op vakantieparken en campings moeten vandaag hun koffers pakken. Want vanaf morgen gaan die parken en campings dicht door de coronacrisis. Er zijn wel uitzonderingen: wie er een eigendom heeft, blijft welkom.

Het is druk voor Els Casier van camping "Veld & Duin" in Bredene. Ze heeft gisteren een nieuwsbrief gemaakt waarin ze de maatregelen duidelijk uitlegt aan haar klanten. Maar vandaag komen er nog veel telefoontjes binnen van mensen met vragen. Er zitten ook annulaties tussen. "Er was veel verwarring vorige week, want er was gezegd dat de campings volledig dicht gingen moeten, maar ook dat tweedeverblijvers naar hun verblijf gingen kunnen. Dus wat met iemand die een tweede verblijf op een camping heeft? Ondertussen blijkt dat die mensen welkom blijven."

Els blijft dus aan de slag, zij het dan voor veel minder gasten. "Op een camping is er altijd werk, dus ik ga mij niet vervelen. En de receptie? Die blijft ook open, voor als er iemand vragen heeft. De openingsuren zijn wel wat beperkt. Ondertussen blijven de kosten lopen, voor onderhoud en zo. Maar ik vind het belangrijk dat onze vaste gasten hier kunnen blijven logeren. Dat geeft mij ook de energie om verder te doen."

Onbekend is onbemind

Els heeft begrip voor de maatregelen, al vindt ze het vreemd dat er ook geen uitzondering is voor de verhuur van chalets. "We hebben hier een aantal van die chalets, allemaal met hun eigen keukentje, toilet en badkamer. Ze hebben ook een afzonderlijke ingang. Ik snap niet waar het verschil met een ander vakantiehuis aan de kust zit. Die vakantiehuisjes mogen wel nog verhuurd worden. Hopelijk komen ze op die beslissing terug."

Het probleem, volgens Els, is dat de beleidsmakers een foute indruk hebben van wat een camping is. "Je ziet dat ook in televisiereeksen", zegt ze. "Als daar een camping in beeld komt, dan is dat altijd zo'n beetje marginaal. Terwijl dat helemaal niet klopt. Mijn collega's en ik investeren al jaren om van onze zaak een volwaardige plek te maken om je vakantie te vieren, in alle comfort. Maar dat lijkt nog niet overal doorgedrongen."

Meest gelezen