Viroloog Steven Van Gucht ziet langverwachte lichtpuntjes, maar "de situatie blijft verontrustend"

Viroloog Steven Van Gucht moest op de coronapersconferentie alweer stijgende cijfers presenteren, maar hij had ook een hoopgevende boodschap: de stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt wat af. Toch blijft waakzaamheid geboden, klinkt het.

Vergis je niet: de coronacijfers blijven nog altijd stijgen, je kunt ze nalezen in onze liveblog, maar de stijging gaat wat minder hard. In Brussel, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant zijn er zelfs dalende cijfers. "Lichtpuntjes" noemt viroloog Steven Van Gucht het op de persconferentie over de coronacijfers.

"De sneltrein raast nog door, maar mindert vaart", vatte Van Gucht het samen met een metafoor. "De komende twee dagen zullen uitwijzen of de opnames stabiliseren of niet, maar het mag ons niet afleiden van het feit dat de situatie nog altijd heel verontrustend is."

De situatie, dat is dan vooral de toestand in de ziekenhuizen. Het aantal bedden op de afdelingen intensieve zorg dreigen allemaal vol te gaan liggen, als de stijging zich de komende weken doorzet. Nu zijn er 2.000 van die bedden. 1.200 daarvan moeten sinds vandaag voorbestemd zijn voor covidpatiënten.

"Dankzij deze vertraging en als we dit goed opvolgen, is het mogelijk om onder 2.000 intensieve zorgbedden te blijven de komende weken. Dit kan de ziekenhuizen ook wat tijd kopen om zich verder te organiseren en de snelle toestroom aan patiënten op te vangen", legde Van Gucht nog uit.

Bekijk hier de persconferentie van het wetenschappelijk instituut Sciensano (en lees verder onder de video):

"Het aantal patiënten zal wel nog blijven doorstijgen", waarschuwt Van Gucht, "mogelijk tot de tweede week van november. De coronamaatregelen zijn dus absoluut cruciaal om dit virus onder controle te krijgen."

"We hebben nog een lange weg te gaan. De vertraging zal eerst moeten worden bestendigd en zal daarna moeten overgaan in een daling. Die zullen we lang genoeg moeten volhouden om in de veilige zone terecht te komen. Alleen zo krijgen we controle over het virus, in plaats van omgekeerd."

Meest gelezen