Voor de eerste keer in 54 jaar komen er geen 11.11.11.-vrijwilligers aanbellen

Ook de 11.11.11-campagne zal er dit jaar helemaal anders uitzien. Geen huisbezoeken, geen restaurantdagen of sportactiviteiten om geld in te zamelen voor projecten in ontwikkelingslanden. En ook hier is de coronacrisis de spelbreker. 

Rond deze tijd verschijnen de eerste 11.11.11 -vrijwilligers in het straatbeeld. De coronacrisis heeft er anders over beslist. Maar dat wil niet zeggen dat de campagne niet met even veel enthousiasme zal gevoerd worden. Els Hertogen, directeur van de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging ziet heel veel lokale afdelingen die op andere manieren proberen geld in te zamelen en mensen te sensibiliseren. "In Hasselt bijvoorbeeld hebben ze een GPS-wandeling uitgestippeld, je kan de link aankopen en dan gedurende de hele maand november individueel of in je veilige bubbel de wandeling maken", vertelt de directeur. "In Genk gaan vrijwilligers dan weer overschrijvingsformulieren in alle bussen steken en laten stappentellers registreren hoeveel kilometers ze daarbij afleggen."

We zijn nog altijd enthousiast, we gaan voor een even goed resultaat als vorig jaar
Els Hertogen

Of de coronacrisis ook impact zal hebben op het ingezamelde bedrag is niet te voorspellen. "Eerdere acties van het Rode Kruis, Kom op tegen Kanker en Broederlijk Delen zagen hun inkomsten wel dalen tijdens de vorige lockdown," weet ook Els Hertogen, "maar we zijn nog altijd enthousiast. We gaan voor een even goed resultaat als vorig jaar." 

Changemakers

Thema van de 11.11.11-campagne dit jaar is 'Changemakers'. Mensen overal in de wereld die iets te betekenen hebben en verandering in gang zetten. De campagne focust op zes changemakers, onder hen Judith die strijdt tegen seksueel geweld en voor vrouwenrechten in Congo en Athit die opkomt voor betere arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken in Cambodja. De zes krijgen de steun van zes BV's zoals Jani Kazaltzis en 'Thuis'-actrice Katrien de Ruysscher.

Meest gelezen