Videospeler inladen...

Trump en Biden gaven elk honderden miljoenen uit in strijd om Witte Huis, maar wordt "rijkste" kandidaat ook president? 

Morgen sluiten de Amerikaanse stembussen en weten we wie de komende vier jaar president wordt van de Verenigde Staten. Donald Trump of Joe Biden? Eén ding is nu al duidelijk, beide kandidaten hebben de afgelopen maanden miljoenen dollars uitgegeven aan advertenties om het Witte Huis te veroveren.

Twee miljoen spotjes op televisie. En een ontelbaar aantal advertenties op Facebook, Instagram en YouTube. Kostprijs? Meer dan 2 miljard dollar, met de Democratische voorverkiezingen meegerekend. Het zijn duizelingwekkende cijfers die alle records uit het verleden doen sneuvelen. Wie president van de Verenigde Staten wil worden, heeft maar beter een goed gevuld spaarvarken.

Het was Michael Bloomberg die begin dit jaar de toon heeft gezet. In amper drie maanden tijd pompte de miljardair meer dan 500 miljoen dollar in zijn campagne tijdens de Democratische voorverkiezingen. Of zo’n 5 miljoen dollar per dag. Het resultaat was een ongeziene tsunami van advertenties. Zonder succes, want uiteindelijk werd Biden de winnaar bij de Democraten. Maar de toon was wel gezet. In 2020 moest en zou het geld rollen.

Joe Biden met stevige inhaalbeweging

Niet alleen tijdens de voorverkiezingen, ook in de strijd tussen Donald Trump en Joe Biden vliegen de miljoenen aan hoog tempo de deur uit. Wie tv kijkt in de Verenigde Staten, kan niet ontsnappen aan de verkiezingscampagne. En vooral de Democraten zijn de laatste weken bijzonder actief. Terwijl president Trump in het voorjaar nog heer en meester was op de advertentiemarkt, zijn de Republikeinen nu op achtervolgen aangewezen.

(lees verder onder de interactieve grafiek)

In oktober gaf de campagne van Biden, gesteund door allerlei lobbygroepen of Super PACs, meer dan 300 miljoen dollar uit. Het grootste deel daarvan werd geïnvesteerd in tv-spotjes. Bij Donald Trump gaat het in totaal om ‘maar’ 210 miljoen dollar. Wel opvallend is dat president Trump meer investeert in digitale advertenties op Facebook en Google. Een tactiek die de campagne ook in 2016 gebruikte, toen met succes.

Geldproblemen voor Trump?

Volgens het team van Biden is hun overmacht op de advertentiemarkt een duidelijk signaal dat de campagne van president Trump een probleem heeft met het binnenhalen van donaties. Onzin, volgens Trump: “Ik kan een miljard dollar ophalen op één dag als ik dat zou willen, maar ik wil niet”, zei Trump eind oktober nog een verkiezingsrally.

Blufpoker of niet, dat Donald Trump minder geld heeft dan zijn concurrent is een feit. Uit officiële cijfers van de Amerikaanse kiescommissie FEC blijkt dat Joe Biden midden oktober nog 162 miljoen dollar op de rekening had staan, terwijl Trump het moest doen met 43 miljoen.

Daniel DeSlover

Een stevig verschil, al hoeft dat niet meteen een probleem te zijn voor de president. Want ook in 2016 was zijn budget lager dan dat van Hillary Clinton. Al scoorde Donald Trump toen met zijn grootschalige verkiezingsrally’s die vaak live te volgen waren op verschillende nieuwszenders. Een onbetaalbare promotiecampagne voor de Republikeinen.

En ook dit jaar hoopt het campagneteam van Trump weer vriend en vijand te verrassen. Niet alleen met verkiezingsrally's, maar door kiezers rechtstreeks aan te spreken via huisbezoeken. Een tactiek die Democraten in het verleden ook vaak hebben gebruikt, maar door het team van Joe Biden is afgebouwd vanwege de coronacrisis. Of dat een foute keuze was - of net niet - weten we normaal op 4 november.

Reporter Bram Vandeputte zet alle cijfers op een rijtje in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen