Zorgstudenten ruilen herfstvakantie vrijwillig voor job in ziekenhuis

Acht studenten uit medische opleidingen offeren hun herfstvakantie vrijwillig op om een handje toe te steken in het Jessa Ziekenhuis. Door de tweede coronagolf dreigt een groot tekort aan ziekenhuispersoneel. Op de Virga Jesse Campus in Hasselt hoopt men de komende tijd nog meer zorgpersoneel in spe te kunnen inzetten om het werk te verlichten.

Nadat het Jessa Ziekenhuis zelf een oproep lanceerde bij studenten en stagiaires, kondigden de Universiteit van Hasselt en de hogescholen PXL en UCLL afgelopen vrijdag het platform ww.studenthelptzorg.be aan. “Op onze eigen vraag kwam maar weinig antwoord van mensen met een zorgprofiel”, zegt Mauro Convalle, manager zorgprocessen en innovatie. “Daarom zijn we blij met dit nieuwe initiatief. Het is de bedoeling dat de studenten vooral steun en ondersteuning zullen bieden aan de verpleegkundigen in de covidzones. Ze zullen propere materialen en medicatie moeten aanbrengen, en maaltijden leveren aan patiënten. De acht studenten meldden zich vrijwillig aan, maar zullen vergoed worden volgens de Jessa-statuten.”

Ruth en Marie

Ruth en Marie zijn twee studenten verpleegkunde die zich onmiddellijk kandidaat stelden. “Omdat het zo uit de hand loopt had ik zelf het ziekenhuis al gecontacteerd  om me als vrijwilliger aan te melden”, vertelt Ruth. “Ik kom voor het eerst op een intensive care terecht, maar heb wel al ervaring met coronapatiënten door mijn werk in een rusthuis. Het grootste verschil wordt sowieso de beschermingsprocedure. We zullen ons aan heel wat hygiënemaatregelen moeten houden en ons vaak moeten omkleden.”

Ook Marie staat voor het eerst op de intensieve zorgafdeling. “Het was een kennis van mijn vriend die polste naar mijn beschikbaarheid. Ik was meteen enthousiast en heb de oproep ook verder doorgespeeld aan anderen. Ik wil mijn vakantie nuttig inzetten nu het helemaal de verkeerde kant uitgaat. Na het herfstverlof hoop ik tijdens vaste weekends te kunnen terugkomen." 

Meest gelezen