Belga Image

Zinkende boot en ingegraven caravan: duizenden euro's boetes voor sluikstorters in Gent

De Gentse correctionele rechtbank heeft 16 sluikstorters veroordeeld tot geldboetes tot 4.000 euro. De daders stortten vuilniszakken op de openbare weg, hadden een boot laten zinken op de Schelde en er was zelfs een caravan volledig ingegraven gevonden in een bos. Het Oost-Vlaamse gerecht wil een belangrijk signaal geven om de sluikstortproblematiek in de verf te zetten. Zwerfvuil en sluikstort blijven immers een hardnekkig probleem in veel steden en gemeenten.

Sluikstorten en zwerfvuil dat achtergelaten wordt is een probleem dat vaak tot irritatie en frustratie leidt van omwonenden. Achtergelaten vuilniszakken op de openbare weg, een zinkende boot op de Schelde en zelfs een volledig ingegraven caravan in een bos. Dat zijn de daden die 16 Oost-Vlaamse sluikstorters mochten uitleggen aan een Gentse strafrechter. 

Celstraffen en geldboetes

De rechter gaf een belangrijk signaal door vandaag celstraffen tot 6 maanden te geven en geldboetes tot 4.000 euro. De uitspraken vielen tijdens een speciale themazitting rond sluikstort om de problematiek van het sluikstorten extra in het licht te zetten. Het Oost-Vlaamse parket bundelde alle dossiers en bracht ze samen voor de milieukamer van de correctionele rechtbank. Dat is nodig want ondanks verschillende campagnes blijft sluikstort nog steeds toenemen. Nog meer dan voor de coronacrisis, zo blijkt.

IVAGO betaalt per jaar 750.000 euro om sluikstorten op te ruimen, en dat bedrag blijft stijgen. De Gentse afvalintercommunale ruimde in 2018 ongeveer 620.000 kilogram sluikstort op. In 2019 steeg dat naar 835.000 kilogram. Ook dit jaar wordt er alarmerend meer afval gedumpt.

Wie sluikstort, riskeert een GAS-boete van 120 euro en moet opdraaien voor de opruimkosten. Enkel wanneer het om grote hoeveelheden gaat, wordt de dader vervolgd. Ook recidivisten en wanbetalers riskeren een rechtszaak. 

Meest gelezen