40 Zwevegemse jongeren riskeren stevige boete na coronaveilige activiteit van Jeugdhuis

Een coronaveilige activiteit van jeugdhuis De Harp in Zwevegem bleek minder coronaproof dan gedacht. Zo'n 40 deelnemers riskeren nu elk een boete van 250 euro. Burgemeester Doutreluingne beseft dat de jongeren geen slechte bedoelingen hadden en zoekt een oplossing. 

In Zwevegem konden jongeren afgelopen weekend voor de tweede keer dit jaar op zoek naar "de Jeugdbuis", een plastic buis van jeugdhuis De Harp die ergens in Zwevegem verstopt lag. Het moest een leuke, ludieke maar vooral ook coronaveilige activiteit worden om de verveling bij jongeren een beetje te doorbreken. Deelnemers mochten maximaal met vier op stap en moesten een mondmasker op. 

Waar de organisatoren niet aan gedacht hadden, was dat al die groepjes uiteindelijk zo rond het zelfde moment de vindplaats zouden ontdekt hebben en daar zouden samenkomen. Enkele verontwaardigde buren, die de tieners allemaal samen zagen, belden de politie. "Ze hadden onze fietsen zien staan en zagen ook licht schijnen door alle zaklampen die gebruikt werden", zegt Wannes Bouckenooghe van Jeugdhuis De Harp.

Boete?

De agenten kwamen massaal ter plekke en maakten voor alle jongeren een proces-verbaal op. "Ze dachten dat het om een samenscholing ging", zegt Bouckenooghe. "Maar dat was uiteraard niet de bedoeling." Het zou kunnen zijn dat ze hun boetes niet zullen moeten betalen. Burgemeester Marc Doutreluingne (Open VLD): "Ik ben er van overtuigd dat die jongeren iets te goeder trouw georganiseerd hebben. Ik ga de zaak proberen te seponeren. Als er dan toch een boete moet komen, omdat ze theoretisch in overtreding waren, is het misschien ook beter om de organisator te beboeten en niet de deelnemers."

Meest gelezen