Amerikaanse in Ham over presidentsverkiezingen: "Voor Biden stemmen zou een logische keuze moeten zijn"

Ook voor Erin Wells, een Amerikaanse die al 14 jaar in Ham woont, is het een spannende dag, want de Amerikanen kiezen vandaag een nieuwe president. Volgt de republikeinse kandidaat Donald Trump zichzelf op, of wint de democraat Joe Biden? "Amerika is een heel groot land. Er zijn dus extreme verschillen", zegt Wells op Radio 2 Limburg.

Erin Wells kwam 14 jaar geleden naar België, voor de liefde. In principe mag ook zij een stem uitbrengen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar dat doet ze niet. "Zolang ik een Amerikaanse burger ben, mag ik stemmen, maar ik heb beslist om mijn leven hier in België te leiden. Daarom stem ik niet", zegt Wells.

Als ze toch moest stemmen, koos ze voor Joe Biden. "Dat zou voor iedereen een logische keuze moeten zijn", lacht Wells. Haar familie woont in de Amerikaanse staat Oregon, ook zij stemmen voor de democraat. "Er zijn mensen die nog altijd voor Trump stemmen, maar ja. Hij kiest alleen voor zichzelf en niet voor de Amerikanen. Al zijn keuzes zijn gebaseerd op wat goed is voor hem. Al 4 jaar lang heeft hij de Amerikaanse wetten en samenleving op zijn kop gezet, en dat vind ik niet zo goed."

Toch zijn er nog veel mensen die voor Trump kiezen. "Die mensen hebben hun eigen oordeel over hoe Amerika moet zijn. Amerika is een groot land hè. In elke streek en regio zijn het gevoel en de cultuur heel anders. Daarom zijn er ook extreme verschillen."

Ik ben er niet gerust in, maar het lijkt er toch op dat de meesten voor Biden zullen stemmen

Erin Wells

De vrees bestaat dat Donald Trump zich niet bij de uitslag zal neerleggen als hij verliest en dat er zelfs rellen zullen uitbreken tussen de kiezers. "Gisteren en vrijdag waren er ook al problemen met de mensen die op voorhand gingen stemmen", vertelt Wells. "Ik vermoed dus dat dat vandaag ook gaat gebeuren en dat iedereen paraat moet staan." 

En wat als Trump nog eens wint? "Ik ben er niet gerust in, maar ik denk dat dat niet gaat gebeuren. Of hij dat aanvaardt of niet, is een andere vraag. Het lijkt er toch op dat de meeste stemmen naar Biden zullen gaan."

Meest gelezen