Assisenproces "duivelskoppel" uitgesteld door tweede coronagolf

Door de tweede golf van corona wordt het assisenproces in Brugge van Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat heeft de persrechter van het hof van beroep van Gent laten weten. Justitie wil het risico niet lopen dat iemand besmet raakt in de zaal. Bovendien was een normaal verloop van het proces onmogelijk omdat er buitenlandse getuigen zijn en die geraken door de coronacrisis niet in Brugge.

"Het duivelskoppel", zo worden Hilde Van Acker uit Sint-Niklaas en haar toenmalige partner Jean-Claude Lacote genoemd. De twee worden ervan beschuldigd dat ze in mei 1996 in De Haan een Britse zakenman hebben omgebracht. Hun proces zou normaal op 20 november beginnen, maar wordt uitgesteld.

Kris Vincke, de advocaat van Van Acker, vindt het jammer voor zijn cliënte, maar begrijpt dat het niet anders kan: "Zalen zoals de assisenzaal van Brugge hebben een slechte ventilatie en zijn niet coronaproof. Bovendien passeert er op een assisenproces nogal wat volk. Je hebt de twaalf juryleden en dan nog de vervangende juryleden. Er zijn veel getuigen en dan is er ook nog het publiek. Daarom heeft justitie geoordeeld dat het proces niet coronaveilig kon verlopen."

Most wanted

Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote stonden op de lijst "Most Wanted" van het Fugitive Active Search Team, een onderdeel van de gerechtelijke politie dat op zoek is naar voortvluchtigen. De twee waren gevlucht nadat ze eind 1996 waren vrijgelaten bij gebrek aan bewijzen. In Zuid-Afrika probeerden ze een nieuw leven te beginnen.

15 jaar na de misdaad waar het paar van wordt verdacht, werd het in ons land bij verstek veroordeeld tot levenslang voor de moord. Als de twee gevonden werden, konden ze verzet aantekenen tegen de uitspraak en moest het proces worden overgedaan. De twee belandden niet alleen op de Belgische "Most Wanted" lijst, maar Hilde Van Acker kwam ook op een lijst van vrouwelijke criminelen terecht die gezocht werden door Europol. 

Langer vast

Vorig jaar in november zijn de twee dan uiteindelijk gearresteerd in Abidjan in Ivoorkust, en naar de gevangenis van Brugge overgebracht. Er is nog geen nieuwe datum vastgelegd voor het assisenproces. "Ik vermoed dat het proces pas in het voorjaar zal kunnen plaatsvinden. Dat is jammer, want zo zal het voorarrest van mijn cliënte nog langer duren", zegt advocaat Kris Vincke. 

Meest gelezen