Facebookpagina woonzorgcentrum De Meers

Waregems woonzorgcentrum maakt 7 kamers klaar voor COVID-19-patiënten van ziekenhuizen uit de buurt. 

COVID-19-patiënten die van het rusthuis naar het ziekenhuis gaan, daar hebben we al over gehoord, maar in Waregem is er nu een omgekeerde beweging aan de gang. Het O.L.V van Lourdesziekenhuis heeft te veel COVID-19-opnames en verwijst daarom patiënten door naar woonzorgcentrum De Meers in Waregem. Het woonzorgcentrum stelt bovendien de extra kamers ook ter beschikking van andere ziekenhuizen uit de regio. 

Het was woonzorgcentrum De Meers dat het initiatief nam. "Wij kunnen COVID-19 patiënten opvangen. In de eerste plaats van het ziekenhuis O.L.V. van Lourdes in Waregem, want dat heeft heel veel COVID-19-patiënten. Maar ook van ziekenhuizen uit de regio. Op dit moment worden zeven kamers klaargemaakt. De eerste patiënt is intussen geboekt. Het wordt iemand in kortverblijf die getransfereerd wordt van het ziekenhuis O.L.V van Lourdes in Waregem. Op dit moment wordt alles in gereedheid gebracht om mensen bij ons op te vangen. Het gaat om patiënten die bijna naar huis mogen, maar omdat ze onvoldoende hersteld zijn, moeten ze nog even bij ons verblijven", zegt de directrice van het woonzorgcentrum, Ann Herpels.

Veilig?

Het woonzorgcentrum zegt alles op een veilige manier te kunnen organiseren. "De COVID-19-patiënten komen in geïsoleerde kamers terecht", zegt Herpels. "Daar zullen ze kunnen herstellen van hun periode in het ziekenhuis. De patiënten worden ook via een aparte ingang binnengebracht. Er zal dus geen contact zijn met andere bewoners."

"We willen solidair zijn, in de eerste plaats met het O.L.V van Lourdes ziekenhuis van Waregem dat ons ook vaak geholpen heeft tijdens de eerste coronagolf. Dat was een moeilijke periode voor ons. In totaal zijn er hier toen 62 mensen gestorven. Wij kregen toen extra personeel van het ziekenhuis, want er was veel uitval bij ons. Het ziekenhuis hielp ons ook om aan het nodige materiaal te geraken. We kregen extra vorming. Het is niet meer dan normaal dat we hen nu ook uit de nood helpen. Morgen komt de eerste patiënt bij ons toe."

Zeer waardevol initiatief

De Vereniging van Steden en Gemeenten noemt wat er in Waregem gebeurt "een zeer waardevol initiatief". Transferts van covidpatiënten van overbelaste ziekenhuizen naar woonzorgcentra in de buurt zijn op dit moment nog uitzonderlijk, al wijst de VVSG op eerdere gevallen in Leuven en in het Meetjesland. 

Meest gelezen