Jan Leijskens

De boomkikker kan zich rustig voortplanten op Domein Bovy in Heusden-Zolder

Vorige maand zijn de werkzaamheden voor het biodiversiteitsproject ‘Bovy onthaalpoort voor mens en boomkikker’ afgerond. Een aantal ingrepen moest Domein Bovy in Heusden-Zolder omvormen tot een perfecte biotoop voor de boomkikker. 

De boomkikker was jarenlang een bedreigde soort, vooral ook door de droogte, maar de jongste jaren worden er weer veel gespot in het gebied van De Wijers. Onder meer dus ook op Domein Bovy en omgeving. Daar is nu de centrale vijver aangepast. Bij het vullen kunnen er geen vissen meer in de vijver terechtkomen, de boomkikker heeft immers zuiver, visvrij water nodig om zich te kunnen voortplanten. Ook de randen van de bossen zijn verjongd, de dichte bomen zijn verwijderd en vervangen door honderden kamperfoelieplantjes. Die geven dan weer de kleine ijsvogelvlinder een duwtje in de rug.

Kansen voor fauna en flora

Gedeputeerde voor Leefmilieu en Natuur, Bert Lambrechts (N-VA): “Met dit project willen we niet alleen het leefgebied van de boomkikker in Domein Bovy uitbreiden maar ook de bezoeker van De Wijers de kans geven om deze iconische soort te spotten. Door de uitgevoerde werken kunnen ook tal van andere dieren profiteren van de aangelegde nieuwe habitat en de verbeterde waterkwaliteit.” De kruiden in de bosrand zullen insecten aantrekken en die zijn op hun beurt voedsel voor verschillende vogels, amfibieën en zoogdieren. 

De provincie betaalde 90 procent van het project, de gemeente Heusden-Zolder de rest. Het Regionaal Landschap Lage Kempen zorgde voor de uitvoering van het project. 

Meest gelezen