Videospeler inladen...

Ouders die meefeesten, tientallen projecten: docureeks toont wat u misschien niet wist over Dimitri Vegas & Like Mike

Vandaag wordt op streamingplatform “Streamz” de docureeks “Dimitri Vegas en Like Mike” gelanceerd. Acht afleveringen lang volgt reportagemaker Eric Goens - op vraag van de dj-broers zelf – het duo naar alle uithoeken van de wereld, tot de coronacrisis abrupt de pauzeknop indrukt. “Een klassieke muziekdocumentaire voor hun trouwe fans: die zou ik niet maken, en dat wisten Dimi en Mike zeer goed. Ik wilde geen taboes”, vertelt Goens aan VRT NWS. En dat levert bij momenten bijzonder eerlijke antwoorden op - afwisselend in het Engels en het Nederlands - of taferelen die het grote publiek misschien niet meteen verwacht bij een wereldbekend dj-duo.

Het levensverhaal van Dimitri en Michael Thivaios - als Dimitri Vegas en Like Mike ons meest succesvolle Belgische exportproduct op cultureel vlak - leest als “The American Dream”. Hun job als vakantie-animator in het buitenland is een jaar of 10 geleden serieus uit de hand gelopen. Als huis-dj’s van Tomorrowland zijn ze samen met het dancefestival uitgegroeid tot een wereldmerk. Ze staan al jaren in de hoogste regionen van de DJ Mag Top 100, de lijst van beste (en vooral: meest populaire) dj’s ter wereld, en reizen de wereld rond voor shows voor tienduizenden mensen.

Bekijk hier een fragment uit de docureeks, waarin Dimitri Vegas vertelt over hun broederband, en hun manier van werken (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

“Geen enkele andere Belgische artiest kan wereldwijd teweegbrengen wat zij doen. Hun levensritme is hels en intens: je kan dat het best vergelijken met topsport”, vertelt Eric Goens, die 2 jaar geleden door de broers werd gecontacteerd om een docureeks over hen te maken, nadat hij hen eerder al portretteerde in de Vier-reeks “Kroost”. 

Tot mijn grote verbazing wordt het succes van Dimi en Mike in België nog onderschat.

Eric Goens, reportagemaker

“Tot mijn grote verbazing wordt het succes van Dimi en Mike in België nog onderschat. Terwijl we er normaal als de kippen bij zijn om het succes van landgenoten eerder op te blazen dan te minimaliseren. Misschien heeft dat ermee te maken dat het dancegenre voor veel mensen aanvoelt als een niche?"

"Ik ben zelf ook geen kenner van die wereld, dus het was niet mijn bedoeling om een fanportret te maken", zegt Goens. "Ik wilde het onwaarschijnlijke levensverhaal van twee broers vertellen door ook soms te duwen waar het pijn doet: met vragen over druggebruik bijvoorbeeld. Of over de kritiek die ze soms krijgen op het “draaien op automatische piloot”, met voorgeprogrammeerde muziekmixen op een usb. Er is niet één vraag geweest die ik niet kon stellen.” En zo zijn Goens enkele zaken opgevallen.

1) Ouders steevast in de backstage

Waar je Dimi en Mike ziet, duiken meestal ook hun fiere ouders Nancy en Takis op. In de eerste aflevering van de docureeks delen ze mee in de feestvreugde wanneer hun zonen opnieuw op nummer 1 blijken te staan in de DJ Mag 100. “Het familiale verhaal is de absolute basis van wat Dimi en Mike doen. Je voelt dat in zo goed als alles. Om de haverklap duiken hun ouders of grootouders op, zeker bij belangrijke momenten zoals Tomorrowland, of de opening van het feestseizoen op Ibiza. Ik denk dat er weinig artiesten van die leeftijd dat kunnen zeggen”, lacht Goens.

“In de backstage van grote festivals of dance-events zie je in veel artiestenloges rare figuren opduiken, of gekke of extravagante toestanden. Niet zo bij Dimi en Mike: die brengen gewoon hun familie mee, ze willen dat zelf graag zo. Die nuchterheid (ook letterlijk, want ze drinken weinig alcohol, red.), en de waarde die ze hechten aan sterke familiebanden: dat is typisch Belgisch, maar ook heel Grieks. En zeker vader Takis, die is niet vies van een feestje. Die man is bij momenten niet bij te houden”, aldus Goens. 

2) Muziek is niet hun enige bezigheid

Je zou denken dat de agenda van Dimi en Mike met honderden shows per jaar meer dan goed gevuld is. Maar het tegendeel blijkt waar: hun muziek is maar een van hun vele bezigheden. Dimitri is erg betrokken bij hun eigen platenlabel, maar wil ook een carrière in de filmwereld uitbouwen. Mike is op zijn beurt met heel uiteenlopende zaken bezig, tot een zwerfvuilproject in Griekenland toe. En dan is er nog hun bedrijfstak die jonge influencers op de kaart wil zetten. 

Chris Stessens

“Vooral Dimitri is degene die opportuniteiten zoekt en uitbouwt, ook ver van hun corebusiness. De broers zijn soms bezig met zaken waarin ik zelf het spoor bijster geraak. Mike die zich bijvoorbeeld plots toelegt op het printen van 3D-vlees: ik weet niet zo goed wat daarvan te denken. Hun ambitie zo veel mogelijk uitbouwen en verzilveren, dat is eigenlijk heel on-Belgisch”, zegt Goens.

“Omdat ze veel reizen, hebben ze op vaak urenlang quasi niets te doen. En die tijd gebruiken ze dus niet alleen om muziek te maken, maar ook om na te denken over andere projecten.” En op die manier wordt de tandem Dimi-Mike in de praktijk een kmo met tientallen mensen in dienst, exclusief het Tomorrowland-team van 100 mensen waar de broers structureel mee samenwerken.

3) Dimitri en Mike zijn niet elkaars spiegelbeeld

Een carrière uitbouwen als broers: dat kan enkel als de verstandhouding optimaal is. En dat zit wel snor: een broederlijke plaagstoot is nooit ver weg, zo zien we ook in de docureeks. “Een wonderbaarlijke combinatie van yin en yang”, zo omschrijft Goens het.

“Want Dimitri en Mike staan heel anders in het leven, en in hun carrière. Mike is de artiest pur sang, iemand die het artiestenleven intens beleeft, een echte levensgenieter: helemaal zijn Griekse vader Takis. Dimitri is rationeler, en het zakelijke brein achter het duo. Hij heeft de touwtjes van het leven iets meer in handen: een evenbeeld van Belgische mama Nancy. 20 jaar geleden heeft hij beslist dat ze samen een dj-carrière zouden uitbouwen: een “job” die toen niet bestond zoals we die nu kennen. Voeg die broers samen en je krijgt een vlotte tandem.”

Mike is de regelrechte artiest, een levensgenieter ook. Dimitri is rationeler, meer het zakelijke brein.

Eric Goens, reportagemaker

Wie zie je in de docu muziek mixen op het vliegtuig? Dimitri. Maar wie zweept het publiek op, ook na een slechte vliegreis en met rugpijn? Mike. Ondanks hun verschillen nemen de broers alle belangrijke beslissingen samen, al zegt Dimitri daar wel het volgende over. “Als Mike morgen op een berg wil gaan wonen, dan volg ik hem niet zomaar. En als ik ooit wil stoppen, dan zal Mike een andere weg inslaan. Ons bedrijf draait, omdat we er allebei om geven, en omdat we elkaar de ruimte gunnen. Er is geen competitie tussen ons.”

4) "Business as usual", ook na corona?

“Vanop afstand leven Dimi en Mike uiterst glamoureus: het soort leven waar veel mensen van dromen. Maar de realiteit is genuanceerder: ze leiden verre van een miserabel leven, maar hun intense ritme is loodzwaar, dat heb ik aan de lijve ondervonden. En dan moet je weten dat vooral Mike eigenlijk helemaal niet graag reist”, zegt Goens. 

”Zelf blijven ze daar opvallend nuchter onder: ze ervaren dat constante reizen, de massa volk voor hun dj-booth en decadente toestanden zelfs als “another day at the office”. Hun oprechte verbazing daarover is een beetje weg: jammer, maar in alles sluipt vroeg of laat wat routine. Er zit niet veel Willebroek meer in de broers, maar in hun nuchterheid zie je dat soms wel. Als artiest moet je er altijd staan, dat weten ze maar al te goed.” Of zoals Dimitri het verwoordt: "De ene show na de andere spelen: dat kan aanvoelen als puur werk, maar dat is het eigenlijk ook. Het feit dat we hier als artiest meestal plezier aan beleven: dat ervaren de meeste mensen niet in hun job. Als het dan af en toe minder leuk is voor ons door omstandigheden, dan is dat maar zo."

Wanneer artiesten met een wereldwijde aanhang zoals Dimitri Vegas en Like Mike weer op het podium zullen staan voor een massa volk: dat weet niemand. “In Europa zal dat nog even duren, maar er komen stilaan wel aanvragen uit Azië”, weet Goens. “Al hebben ze momenteel wel meer tijd en rust dan ze zich vorig jaar hadden kunnen voorstellen: helemaal stil zitten Dimi en Mike nooit.”

Meest gelezen