Eekhoornbruggen in Lubbeek: "Eekhoorns kunnen nu veilig de weg oversteken" 

Regionaal landschap Noord-Hageland heeft in Lubbeek eekhoornbruggen geplaatst over de Binkomstraat. Eekhoorns kunnen nu op een veilige manier de straat oversteken zonder overreden te worden.

In Lubbeek hangen sinds kort eekhoornbruggen. Anders dan het woord laat vermoeden gaat het hier niet om een echte brug of een ecoduct, maar om stevige touwen. Ze hangen op twee plaatsen over de Binkomstraat omdat daar wel vaker eekhoorns worden doodgereden. Regionaal landschap Noord-Hageland heeft meteen ook twee wildcamera's gehangen. Zo kunnen ze over enkele maanden kijken of de touwen effectief worden gebruikt door de plaatselijke eekhoorns.

Scheepstouwen

"Het zijn eigenlijk een aantal dikke scheepstouwen die over de weg zijn gespannen", zegt coördinator Wim Boonen. "Ze hangen voldoende hoog zodat het verkeer dat er onder doorkomt, niet in gevaar wordt gebracht. De bedoeling is dat op die manier eekhoorns en andere zoogdieren die in bomen leven, op een veilige manier kunnen oversteken."

Bezitterige eekhoorns

Op de twee verbindingszones tussen de bossen werden telkens twee touwen gespannen. Want het kan wel eens gebeuren dat een mannelijke eekhoorn zo’n brug als zijn eigendom gaat beschouwen en alle andere eekhoorns verhindert om er gebruik van te maken. 

Meest gelezen