Foto: Belga

Extra veiligheidsmaatregelen in Joodse wijk Antwerpen na terroristische aanslag Wenen

De Antwerpse politie heeft bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen in de Joodse wijk naar aanleiding van de terroristische aanslag in Wenen. "De Antwerpse politie is uitgerust met eenheden die daarvoor opgeleid zijn en hopelijk kunnen we ook blijven rekenen op de steun van Defensie", zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

"Toen de aanslag in Wenen nog aan de gang was, hebben we onmiddellijk extra politie-eenheden naar de Joodse wijk gestuurd", zegt burgemeester De Wever, "omdat het erop lijkt dat in Europa een reeks aanslagen plaatsvindt, vaak met religieuze doelwitten. Dat baart ons altijd veel zorgen omdat we een grote Joods-orthodoxe gemeenschap hebben in Antwerpen."

Dreigingsniveau 3

In de Joodse wijk waren al scherpere veiligheidsmaatregelen van kracht. "De Joodse wijk in Antwerpen is altijd al onder niveau 3 blijven staan, dat wil zeggen dat een aanslag daar altijd waarschijnlijk wordt geacht", legt De Wever uit. 

Nu is er sprake van het terugtrekken van militairen uit het straatbeeld en ik denk dat dat een vergissing zou zijn

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA)

Er is nu verhoogde waakzaamheid in Antwerpen. "De Antwerpse politie is uitgerust met eenheden die daarvoor opgeleid zijn, onder meer gemotoriseerde teams die snel kunnen ingrijpen. We hebben ook de steun van Defensie", zegt De Wever. "Hopelijk kunnen we daarop blijven rekenen want de huidige regering heeft aangekondigd dat ze daarmee zouden stoppen. Eerst was gezegd dat de dienst algemene bewaking de taak van de militairen zou overnemen om terreurgevoelige doelwitten te bewaken. Maar nu is er alleen sprake van het terugtrekken van de militairen, en ik denk dat dat een vergissing zou zijn."

Verkeerd signaal

Ook Hans Knoop van het Forum der Joodse Organisaties zou het een verkeerd signaal vinden om soldaten weg te halen uit het straatbeeld. "Op dit moment nog niet duidelijk of de aanslag in Wenen gericht was tegen de Joodse gemeenschap, maar dit soort van aanslagen kan ook in België gebeuren. We vinden het dan ook een verkeerd signaal om onder deze dreiging soldaten uit het straatbeeld te halen zoals dat is aangekondigd in het regeerakkoord. Een afbouw van maatregelen is bijna een uitnodiging tot nieuwe terroristische daden."

De afbouw van maatregelen is bijna een uitnodiging tot nieuwe terroristische daden

Hans Knoop (Forum der Joodse Organisaties)

Knoop is dan ook tevreden dat er extra maatregelen worden genomen in Antwerpen. "Dat toont aan dat men de ernst van de situatie goed begrijpt." Burgemeester De Wever vreest dat de verhoogde waakzaamheid ook de komende tijd nodig zal blijven. "Dit soort van waakzaamheid zou spijtig genoeg het nieuwe normaal moeten zijn in Europa. We mogen niet indommelen omdat het een paar jaar rustig is geweest."

Meest gelezen