Franse president Macron na aanslag Wenen: "Toont wil van onze vijanden om Europa aan te vallen"

 "Een afschuwelijke daad en een aanval op de vrijheid en democratie van Oostenrijk", zegt de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz na de aanslag in Wenen. Hij roept de Europese Unie op om werk te maken van de strijd tegen de politieke islam. De Franse president Emmanuel Macron bracht eerder vandaag een bezoek aan de Oostenrijkse ambassade in Parijs. "De aanslag toont de wil van onze vijanden om Europa aan te vallen", zei hij.

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz heeft de Europese Unie gevraagd om werk te maken van de strijd tegen de politieke islam. Hij vindt dat het tijd wordt dat Europa er zich ten volle van bewust wordt dat dat "een ideologie is die een gevaar betekent voor onze vrijheid en onze Europese manier van leven". 

Kurz zegt daarover te hebben gepraat met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en met de Franse president Emmanuel Macron. 

"We zullen terrorisme gezamenlijk resoluut bestrijden", zei Von der Leyen na een telefoongesprek met Kurz. Van der Leyen zegt dat ze de islamistische terreuraanslag scherp veroordeelt. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie staat overleg over een Europese aanpak van terrorisme al langer op de planning.

Macron bezoekt Oostenrijkse ambassade

De aanslag in Wenen vond plaats enkele dagen nadat er de voorbije weken ook in Frankrijk aanslagen waren geweest met een islamistische achtergrond. 

De Franse president Emmanuel Macron bezocht vandaag de Oostenrijkse ambassade in Parijs om zijn medeleven uit te spreken. "Europa is een plaats van vrijheid, cultuur en van waarden. We zullen de gesel van het terrorisme blijven bestrijden", zei Macron, die een condoleanceboek tekende.

"We zullen verenigd blijven, zowel in vreugde als in verdriet", schreef hij in het Duits. "We hebben de wil om bij elkaar blijven", vervolgde hij in het Frans.

Macron zei eerder al dat de Fransen "de schok en de pijn van het Oostenrijkse volk" delen. "Na Frankrijk is het nu een bevriend land dat wordt aangevallen. Het is ons Europa. Onze vijanden moeten weten met wie ze te maken hebben. We zullen niet wijken."

Saudi-Arabië

Vanavond heeft ook Saudi-Arabië zich uitgesproken over de terreurdaad in Wenen. Minister van Buitenlandse Zaken Adel Al-Jubeir  spreekt van een "afschuwelijke misdaad, die in strijd is met alle godsdiensten en met de menselijke waarden". "Voor ons benadrukt dit dat terrorisme geen godsdienst en geen ras heeft."

Belgische reactie

Eerder vandaag en gisteravond waren al uit verschillende landen geschokte reacties gekomen.

De Belgische premier Alexander De Croo heeft aan zijn Oostenrijkse ambtsgenoot Sebastian Kurz en de slachtoffers van de schietpartij zijn medeleven betuigd. "Ik betuig mijn solidariteit aan de inwoners van Wenen en Oostenrijk. We zullen nooit toegeven aan terreur."

"België is solidair met Oostenrijk na de aanslag in Wenen. We delen in het leed van de Oostenrijkse bevolking. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun naasten van deze laffe daad", meldt het Koninklijk Paleis op Twitter.

Noord-Macedonië

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken deed een oproep om "niet toe te geven aan de haat, die onze samenleving verdeelt". "De ware omvang van de terreurdaad kan nog niet worden bepaald, maar onze gedachten gaan in deze moeilijke uren uit naar de gewonden en de slachtoffers", twitterde het Duitse ministerie, verwijzend naar dit "verschrikkelijke en onthutsende nieuws" uit Wenen.

"Deze kwaadaardige aanvallen tegen onschuldige mensen moeten stoppen", tweet de Amerikaanse president Donald Trump. Zijn uitdager Joe Biden bij de presidentsverkiezingen vandaag betuigt zijn medeleven met de slachtoffers.

Ook vanuit Noord-Macedonië zijn intussen reacties gekomen op de aanslag in Wenen. De verdachte van de aanslag had een Oostenrijks en een Noord-Macedonisch paspoort, wat werd bevestigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken in Skopje. Maar in hun reacties verwijzen minister van Buitenlandse Zaken Bujar Osmani en vicepremier voor Europese Zaken Nikola Dimitrov daar niet naar.

"We veroordelen de gruwelijke aanslag in Wenen met klem en betuigen onze deelneming aan de families van de slachtoffers en onze solidariteit met de Oostenrijkse mensen. Wij staan naast jullie in deze moeilijke tijden", tweette Osmani.

"Ik las het nieuws over de vreselijke terroristische aanslag in Wenen met ongeloof en diepe droefheid. We staan achter onze Oostenrijkse vrienden en betuigen onze oprechte deelneming aan de families van de slachtoffers en gewonden. Europese waarden moeten en zullen zegevieren", zei Dimitrov op Twitter.

Meest gelezen